Poslodavci, pružite šansu mladim, teško zapošljivim osobama! Foto: Poslovna zona Ivanec

Poslodavci, pružite šansu mladim, teško zapošljivim osobama!

VV | 10.6.2023. u 10:33h | Objavljeno u Našim krajem

U Poduzetničkom inkubatoru Ivanec u srijedu, 7. lipnja održan je tematski sastanak Poslovnog kluba Ivanec, asocijacije koja okuplja ivanečke poduzetnike. Tema sastanka bilo je zapošljavanja mladih, teško zapošljivih osoba. Organiziran je u suradnji s Gradom Ivancem, a na inicijativu Udruge udomitelja Nada.

Robert_Cusek.JPEG

Cilj okruglog stola pod nazivom "Pokretanje aktivnosti ciljanog zapošljavanja“ bio je upoznati poslodavce s problemima s kojima se susreću štićenici Udruge udomitelja Nada nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi (s navršenih 18 godina života), s naglaskom na poteškoće kod pronalaska i zadržavanja posla, kao glavnog preduvjeta za njihovo osamostaljenje. Nakon uvodnih riječi tajnice Poslovnog kluba Lane Labaš, koja je moderirala skup, okupljenima se obratila predsjednica Udruge udomitelja Nada Mladenka Ravenski, koja je iznijela probleme s kojima se štićenici udruge susreću prilikom traženja posla.

Mladenka_Ravenski_2.JPEG

Zbog teških životnih prilika, a neki od njih i zbog određenog stupnja invaliditeta, oni uglavnom ne mogu konkurirati za redovna radna mjesta kod poslodavaca, a samim tim onemogućeno im je da se nakon izlaska iz sustava socijalne skrbi osamostale i izgrade normalan život. Ravenski stoga je apelirala na poslodavce da im pruže priliku i daju vremena za prilagodbu.

Poslodavcima su na raspolaganju olakšice i potpore kod zapošljavanja osoba s invaliditetom, o čemu su informacije prenijele Ana Marinović iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Zagreba te Marina Ostrun i Višnja Ivanković iz HZZ - PU Varaždin.

Publika_xy.JPEG

O zakonskim obavezama poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, govorila je Ivana Cahun, voditeljica ivanečke ispostave HZMO-a. a u raspravu su se, svaki iz svog djelokruga, uključili i Robert Čusek, voditelj Zavoda za socijalni rad Ivanec, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak (zaštitna radionica koja zapošljava osobe s invaliditetom i radi punim kapacitetom), predsjednica Rotary kluba Trakošćan Anita Kos, a na teškoće koje imaju u zapošljavanju njihovi korisnici upozorili su i ravnatelj Odgojnog doma Ivanec Elvis Gotal i predsjednica Udruge Ivanečkog sunce Milena Golubić.

Gradonacelnik.jpg

Bilo je riječi i o primjer dobre prakse u Ivancu. Naime, u sklopu proizvodnih pogona Ivančice d.d. postoji integrativna radionica koja zapošljava osobe s invaliditetom.

Domaćin skupa, gradonačelnik Milorad Batinić, zahvalio je poduzetnicima na interesu i odazivu za ovu važnu temu te najavio spremnost gradske uprave da se uključi u buduće aktivnosti, s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja. Skupu je nazočio i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.