Pomoć malim gospodarstvenicima i obrtnicima oslobađanjem plaćanja komunalne naknade

Napisao/la: -
Posebno su se pođeni našli oni koji su morali zatvoriti svoja vrata i mi im, kao Općina, želimo olakšati i pomoći da što brže prebrode ovu krizu, istaknuo je načelnik Šamec. Posebno su se pođeni našli oni koji su morali zatvoriti svoja vrata i mi im, kao Općina, želimo olakšati i pomoći da što brže prebrode ovu krizu, istaknuo je načelnik Šamec.

Mali gospodarstvenici i obrtnici kojima je za vrijeme pandemije koronavirusa obustavljen rad, a sukladno odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, oslobođeni su plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište.

Odluka o oslobođenju donijeta je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki. Odlukom je obuhvaćeno 108 gospodarskih subjekata na području Općine Trnovec Bartolovečki za travanj, svibanj i lipanj. Načelnik Zvonko Šamec naglasio je kako se ovime želi pomoći onima koji nisu bili u mogućnosti obavljati redovne djelatnosti.

Pandemija koronavirusa utjecala je na sve sfere našeg života. Posebno su se tu pogođeni našli oni koji su morali zatvoriti svoja vrata i mi im kao Općina ovime želimo olakšati i pomoći da što brže prebrode ovu krizu – istaknuo je načelnik Šamec.

Na sjednici je prihvaćen i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna. Općina Trnovec Bartolovečki je 2019. godinu završila s 2,35 milijuna kuna proračunskog viška. Ukupni prihodi iznosili su 17,6, a rashodi 15,2 milijuna kuna.

Jedna od točaka dnevnog reda bila je izvješće o izvršenju programa građenja i opremanja te održavanja komunalne infrastrukture u 2019. godini, iz kojeg je vidljivo kako je Općina za provođenje tih programa izdvojila 6,3 milijuna kuna.

Prihvaćena je i odluka o prvom rebalansu proračuna za 2020. godinu. Ukupni prihodi i primici tako su smanjeni s predviđenih 22,5 na 18,2 milijuna, što uz proračunski višak iz prethodnih godina iznosi 20,57 milijuna kuna kojim Općina raspolaže u 2020. godini.

Rashodi za 2020. godinu također su smanjeni, i to za 1,9 milijuna kuna. U proračunu je smanjen iznos za izgradnju Društvenog doma u Trnovcu, za 3,72 milijuna kuna, jer nije prošao na natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi zbog nedostatnih sredstava.

SDP-ovi vijećnici predali su amandman kojim 674 tisuće kuna za uređenje zgrade bivšeg matičnog ureda u Bartolovcu smanjuju na 300 tisuća, a ostatak se prebacuje za uređenje nerazvrstanih cesta i subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima.

HSS-ov Božidar Tuđan i HDZ-ov Ivan Sušec predložili su amandman kojim se milijun kuna, za koliko su trebala biti povećana sredstva za unutarnje uređenje i dogradnju dječjeg vrtića, preusmjeravaju za uređenje ulica. Oba su amandmana prihvaćena i rebalans je proračuna je potvrđen jednoglasno.

Trnovečki općinski vijećnici prihvatili su sklapanje Sporazuma o sufinanciranju izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje na lokaciji Motičnjak u Varaždinu te Sporazuma o njegovom korištenju. Prema izvještaju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda Varaždin, u travnju su na području općine Trnovec Bartolovečki evidentirane 104 nezaposlene osobe.

Dražen Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.