Poljoprovrednicima u Petrijancu predstavljene mjere ruralnog razvoja

Varaždinske vijesti | 22.2.2018. u 17:54h | Objavljeno u Našim krajem

Na predavanju koje je u srijedu, 21. veljače, održano u velikoj dvorani društvenog doma u Petrijancu, poljoprivrednim proizvođačima predstavljeni su poticaji i subvencije koji su im na raspolaganju u 2018. godini.

Na skupu, koji je pobudio veliko zanimanje poljoprivrednih proizvođača s područja Općine Petrijanec, predstavljene su poticajne mjere za poljoprivrednike koje je pripremila Varaždinska županija te mjere Programa ruralnog razvoja koje su dostupne poljoprivrednim proivođačima.

Sredstva iz nekoliko izvora

- Našim poljoprivrednicima na raspolaganju su sredstva iz nekoliko izvora, od poticaja koje je za njih pripremila Varaždinska županija, koja je ove godine značajno povećala sredstva namijenjena poljoprivrednim proizvođačima, poticaja koje osiguravaju jedinice lokalne samouprave, državnih poticaja do sredstava koja su poljoprivrednicima dostupna na natječajima lokalnih akcijskih grupa kroz Program ruralnog razvoja - naglasio je na predavanju zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

O poticajnim mjerama Varaždinske županije za poljoprivredne proizvođače govorio je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, koji je tom prigodom posebno predstavio dvije nove mjere namijenjene poljoprivrednicima.

- Varaždinska županija ove je godine, uz potpore koje smo poljoprivrednim proizvođačima odobravali ranijih godina, uvela i dvije nove mjere. Prva je vezana uz jamstvo za kredite kojima će naši poljoprivrednici financirati proljetnu sjetvu, dok je druga vezana uz održivu poljoprivrednu proizvodnju - rekao je pročelnik Dragutin Vincek.

Na predavanju u Petrijancu o mjerama koje su poljoprivrednicima dostupne u Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske govorila je Mara Bogović, pročelnica podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe Varaždinske županije, koja je tom prigodom posebno predstavila aktualne mjere ruralnog razvoja, dok je o potporama Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima govorio Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.

- Budući  da je naš LAG u pripremi natječaja za podmjeru 6.3, željeli smo male poljoprivredne proizvođače s područja Općine Petrijanec upoznati s detaljima natječaja, kako bi se što bolje pripremili za natječaj te kako bi mogli uspješno prijaviti svoje projektne ideje i ostvariti njihovo financiranje kroz Program ruralnog razvoja - istaknuo je Mario Željezić.

Nove tehnologije u poljoprivredi

Uz poticaje i subvencije za poljoprivredne proizvođače na predavanju u Petrijancu predstavljene su i nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji vezane uz uporabu ekoloških mikrobioloških pripravaka, o čemu je govorila Silvija Željezić iz tvrtke Geenea, zatim mogućnosti financiranja poljoprivredne proizvodnje, koje je predstavio Dražen Bacinger, regionalni direktor poslovne mreže Zadruge za etično financiranje, dok je programe osiguranja za poljoprivredne proizvođače predstavila Ivana Kuzinec, predstavnica HOK osiguranja, a Saša Jerković, promotor tvrtke Pioneer sjeme, dio proizvodnog asortimana ove kompanije.

- Na večerašnjem predavanju, za koje su naši poljoprivrednici pokazali iznimni interes, željeli smo dati što više informacija vezanih uz poticaje i subvencije te aktualne natječaje  za naše poljoprivredne proizvođače, ali i za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, koja uključuje nove, ekološki prihvatljive tehnologije - naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

Ciklus predavanja o potporama malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad bit će nastavljen večeras, 22. veljače, kada će, s početkom u 18 sati, predavanje o tipu operacije 6.3 biti održano u općinskoj zgradi u Cestici.