BEDNJA "Imamo priliku za još bolju i čvršću suradnju i to ćemo iskoristiti"

vv | 11.10.2023. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Granica između dviju država nikada nije bila prepreka za prijateljstvo hrvatskog i slovenskog naroda, što je samo potvrđeno tradicionalnim Susretom prijateljstva na hrvatsko-slovenskoj granici, održanim u nedjelju kod kapelice sv. Augustina i sv. Magdalene na brdu Jamno u Općini Bednja.

Mjesto je to uz koje su vezani mnogi događaji zajedničkog suživota Hrvata i Slovenaca koji su oduvijek živjeli složno, surađujući i poštujući jedni druge, stoga ne čudi da su se i ove godine na događanju okupili brojni mještani općina Bednja, Videm i Podlehnik.

Okupljene je pozdravio predsjednik Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva Mirko Bistrović koji je i pokrenuo inicijativu da se svi zajedno nađu na križanju nekadašnjih puteva.

- Naše je prijateljstvo dugogodišnje i plodonosno, njegujemo ga s puno pažnje i to rezultira međusobnim razumijevanjem i uvažavanjem, možemo reći i ljubavlju. Kao što su naši preci s obiju strana granice kroz stoljeća živjeli složno, tako i mi danas idemo njihovim stopama, nastavljamo to prijateljstvo i suradnju na obostrano zadovoljstvo – rekao je Bistrović.

Bednjanski načelnik Damir Poljak istaknuo je da je veza između dvaju prijateljskih naroda neraskidiva, a ulaskom Hrvatske u šengenski prostor stvorene su prilike za još čvršću i bolju suradnju na gospodarskom planu.

- I jedni i drugi dio smo Europe, u Schengenu smo, imamo svi zajedničku valutu, sada će neke stvari biti mnogo lakše realizirati i to ćemo iskoristiti. Povezat ćemo se još jače, kroz zajedničke ciljeve i projekte, bolja će biti i cestovna povezanost i sve će to doprinijeti još kvalitetnijem suživotu, na zadovoljstvo i dobrobit svih mještana naših krajeva uz granicu – rekao je načelnik Poljak.

Podsjetio je načelnik kako su ljudi iz bednjanskoga kraja u davna vremena odlazili pješke do Maribora kako bi prodali svoje proizvode, a pješke su se i vraćali.

- Danas je, naravno, sve mnogo lakše i jednostavnije, a naša je želja sačuvati uspomenu na te dane, sjećati se svojih predaka, njihove muke i truda. Oni su utrli put ka toj suradnji i prijateljstvu, a mi činimo sve kako bi ga još i produbili, još se bolje upoznali i čvršće povezali. O tome govorimo i našim mladim generacijama koje su naša budućnost i uvjeren sam da će i oni ostati na tom putu prijateljstva, u čemu će im pomagati naše Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva, kao što je činilo i svih ovih godina – kazao je Poljak.

Uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili KUD „Josip Genc” iz Bednje, KUD „Josip Jedvaj” iz Vrbna te pjevačka društva iz Podlehnika i Leskovca.

Na Susretu prijateljstva okupilo se više od 200 ljudi, među njima i župan Občine Videm Brane Kolednik i župan Občine Podlehnik Sebastian Toplak koji je okupljene pozvao na druženje i iduće godine, ali ovoga puta sa slovenske strane granice, u mjestu Pesak.