Polaganje vijenaca i komemoracija za žrtve grobišta Leskovec kod Varaždinskih Toplica

V.V. | 2.10.2017. u 10:10h | Objavljeno u Našim krajem

Pod pokroviteljstvom Grada Varaždinske Toplice u petak 29. rujna održana je komemoracija za žrtve grobišta Leskovec. Tim su povodom položeni vijenci i zapaljene svijeće kod križa na spomen području Leskovec, baš kao i kod spomenika stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Svibovcu.

Na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve prisustvovali su saborski zastupnik Anđelko Stričak, kao posebni izaslanik Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, predstavnice Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Pantenieri i Helena Černi, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predsjednik Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica Franjo Prstec, ispred središnjice Udruge ratnih veterana "Hrvatski domobran" Juraj Fruk, predsjednik Društva za obilježavanje ratnih i poratnih žrtava Varaždin Franjo Talan, kao i predstavnici brojnih drugih udruga s područja sjeverozapadne Hrvatske.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u župnoj crkvi Sveta tri kralja u Svibovcu održana je komemoracija te sveta misa za žrtve grobišta Leskovec i stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i za poginule u Domovinskom ratu.

Ovom komemoracijom građani Varaždinskih Toplica i okolnih naselja prisjećaju se događaja od prije 74 godine, kada su partizanske postrojbe 29. rujna 1943. godine, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica, bez suđenja mučili i poubijali više od stotinu zarobljenika. Riječ je o jednoj od prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovo je 15. godina za redom da se polaganjem vijenaca i komemoracijom obilježava stradavanje, nakon što je na grobištu Leskovec 2003. godine postavljen spomen križ kojeg je blagoslovio tadašnji biskup Varaždinske biskupije mons. Marko Culej.

U jesen 2014. godine na lokaciji Leskovec započeta je ekshumacija tijekom koje su pronađeni ostaci 72. žrtve. Ostaci su prevezeni u Zagreb na Zavod za sudsku medicinu radi identifikacije.

- Nažalost, žrtava ima puno više, jer je mnogo grobišta ostalo neobilježeno – rekao je Josip Marčun, predsjednik Udruge ratnih veterana "Hrvatski domobran" ogranka Varaždinske Toplice.

Označeno u