Pojava plina u objektu Područne OŠ u Nedeljancu - uspješno odrađena vježba zaštite i spašavanja

Varaždinske vijesti | 23.6.2021. u 15:11h | Objavljeno u Našim krajem

U Područnoj osnovnoj školi u Nedeljancu održana je vježba zaštite i spašavanja.

Po uočavanju „plina“ u kuhinji škole u 10,41 sati, domar-kuhar zvonom je dao znak opasnosti. Domar - kuhar je prema protokolu o izvanrednim situacijama isključio dovod plina na glavnom plinskom ventilu i dovod električne energije na glavnom elektro ormariću te obavijestio dežurnu službu distributera plina „Termoplin“ Varaždin i Civilnu zaštitu, žurni broj za krizna stanja 112.

Nastavnici su vrlo brzo izveli prisutne učenike na južno dvorište izvan zone opasnosti od eventualnih povreda i od požara. Evakuacija je izvedena uredno i bez vidnih zakova panike.

Centar za zaštitu i spašavanje, je preko mreže 192 UZBUNA telefonski pozivao članove operativne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec – Prekno da izvide i spriječe opasnost od požara ili trovanja plinom.

Tri člana operativne postrojbe se okupljaju u spremištu Društva i krenuli su u 10,50 sati na u mjesto opasnosti u Područnoj osnovnoj školi Nedeljanec, u Varaždinskoj ulici 108.

Dolaskom na mjesto dojave po naredbi zapovjednika vježbe Davora Presečki dvojica vatrogasaca ulaze na izviđanje u objekt opremljeni dišnim uređajima i brzim mlazom.

Pregledavaju prostorije i kontroliraju da li su svi učenici, nastavnici i zaposlenici napustili prostorije. Zapovjednik vježbe utvrđuje da su sve prostorije ispražnjene i da nema povrijeđenih osoba.

Dežurna služba distributera plina „Termoplin“ Varaždin pregledala je plinsku instalaciju u objektu Područne osnovne škole Nedeljanec te je utvrđeno propuštanje plina na plinskom štednjaku.

Nakon što su ispravili manji kvar na plinskom štednjaku u kuhinji, dodatnim ispitivanjem utvrđena je potpuna ispravnost instalacije i uređaja te su pušteni u pogon.

Zapovjednik vježbe konstatira da ne postoji daljnja opasnost od požara ili trovanja plinom te navalno vozilo i prisutne operativne vatrogasce priprema za povratak u spremište. Ovime je završen operativni scenarij gašenja požara i evakuacije učenika, nastavnika i osoblja.

Prelazi se na školsko igralište gdje okupljenim učenicima, nastavnicima i osoblju o opasnostima od požara govorio zapovjednik vježbe, koji je ujedno i najavio demonstraciju gašenja početnog požara.

Prikazano gašenje požara izazvalo je oduševljenje prisutnih, a okupljeni učenici su mogli uz asistenciju vatrogasaca isprobati gađanje mete brzim mlazom. Zapovjednik vježbe upoznao je prisutne učenike, nastavnike i zaposlenike sa vatrogasnom opremom koju posjeduje Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedeljanec – Prekno.

Veliku radost su izazvale zaštitne kacige koje su učenici nosili sa naročitim ponosom i mali navalni mlaz kojim su samostalno gasili „požar“.

Cijeli tijek vježbe pratili su osim učenika, nastavnika i osoblja škole i ravnatelj Osnovne škole Vidovec Predrag Mašić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci