Podsjetnik za poljoprivrednike: korisnici IAKS mjera edukaciju moraju završiti do kraja godine Foto: Ilustracija/Pixabay

Podsjetnik za poljoprivrednike: korisnici IAKS mjera edukaciju moraju završiti do kraja godine

VV | 17.10.2020. u 14:40h | Objavljeno u Našim krajem

Korisnici IAKS mjera ruralnog razvoja, koje obuhvaćaju potporu za mjeru 10 (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene), mjeru 11 (Ekološki uzgoj), mjeru 13 (Plaćanja područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima) i mjeru 14 (Dobrobit životinja), do kraja ove godine imaju obvezu završiti edukaciju.

Edukacija je besplatna!

Svi korisnici IAKS mjera, izuzev M13, tijekom trajanja propisane obveze moraju svake godine biti educirani. Edukacije organiziraju i provode službenici Ministarstva poljoprivrede Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva na području čitave Republike Hrvatske, a za korisnike su besplatne.

Raspored edukacija nalazi se na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

- Korisnici mogu sami odabrati i prijaviti se na edukaciju koja im odgovara s obzirom na mjesto i vrijeme održavanja, ali je potrebno paziti da se odabere edukacija upravo za onu mjeru koju je korisnik zatražio u jedinstvenom zahtjevu za potporu. Obvezno razdoblje za M10 i M11 je razdoblje u trajanju od pet godina koje započinje datumom podnošenja zahtjeva za ulazak u sustav potpore. Jednogodišnje obvezno razdoblje za M10 i M11 obuhvaća 2020. godinu za koju se podnose zahtjevi za površine i/ili uvjetna grla za koje je završilo obvezno razdoblje. Korisnik kojem je obvezno razdoblje za obvezne površine i uvjetna grla iz Odluke o ulasku u sustav potpore završilo u 2019. godini, može u 2020. godini podnijeti zahtjev za te površine i uvjetna grla, koje mora zadržati tijekom jednogodišnje obveze u 2020. godini. - navodi dr. sc. Mara Bogović, voditeljica Službe za stručnu podršku područne jedinice Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

farmer-880567_1280.jpg

Obvezno razdoblje za M14 je razdoblje u trajanju od jedne kalendarske godine koje započinje 1. siječnja godine za koju se podnosi zahtjev.

- Jedan od osnovnih uvjeta za ostvarivanje izravne potpore za korisnike M10 i M11 jest obvezna izobrazba, individualno savjetovanje ili edukacija na demonstracijskoj aktivnosti. Ovu je obvezu dužan ispuniti nositelj ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, odnosno odgovorna osoba ili osoba ovlaštena od strane odgovorne osobe u slučaju ostalih organizacijskih oblika poljoprivrednog gospodarstva svake godine tijekom obveznog petogodišnjeg razdoblja, uključujući i jednogodišnje obvezno razdoblje u trajanju od najmanje 6 sati vezano uz M10 i M11.

Korisnik M14 je obvezan završiti izobrazbu iz područja dobrobiti životinja u trajanju od minimalno četiri sata u godini u kojoj je podnio zahtjev. Obvezu izobrazbe dužan je ispuniti nositelj ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, odnosno odgovorna osoba ili osoba ovlaštena od strane odgovorne osobe u slučaju ostalih organizacijskih oblika poljoprivrednog gospodarstva. Neispunjavanje obveze edukacija ima za posljedicu umanjenje isplate potpora - upozorava dr. sc. Bogović.

Mladi poljoprivrednici

Mladi poljoprivrednici moraju dostaviti dokaz o obrazovanju podružnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 31. prosinca ove godine.

- Plaćanje za mlade poljoprivrednike dodjeljuje se korisniku ukoliko nositelj zadovoljava propisane uvjete za razdoblje od pet godina, koje započinje od prvog podnošenja zahtjeva za plaćanje za mlade poljoprivrednike, pod uvjetom da je zahtjev podnesen unutar razdoblja od pet godina nakon što je nositelj osnovao poljoprivredno gospodarstvo. Korisnik koji je podnio zahtjev za plaćanje za mladog poljoprivrednika po prvi puta u 2020. godini, dužan je do 31. prosinca dostaviti podružnici Agencije za plaćanja kopiju dokumenta o obrazovanju. Podatke o obrazovanju poljoprivrednika podružnica Agencije za plaćanja upisuje u Upisnik poljoprivrednika - navodi dr. sc. Bogović.

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva provodi strukovne programe osposobljavanja u okviru operacija 1.1.2. ili 1.1.3. Programa ruralnog razvoja. Program može odabrati korisnik ovisno o vrsti poljoprivredne proizvodnje kojom se bavi. Tečajevi su besplatni za korisnike, a raspored održavanja nalazi se na mrežnoj stranici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

Neispunjavanje navedene obveze ima za posljedicu obvezu povrata isplaćenih sredstava za plaćanje za mladog poljoprivrednika.