Podno dvorca Trakošćan započelo izmuljivanje jezera, projekt od gotovo 15 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 29.11.2021. u 16:23h | Objavljeno u Našim krajem
LS METAL

Podno dvorca Trakošćan, pokraj jezera započelo je pražnjenje tog istog jezera, a uskoro kreće i izlov ribe kako bi se otklonio mulj i očistilo dno. Posljednje izmuljivanje napravljeno je davne 1960. godine, a nakon ovog izmuljivanja Trakošćanskom jezeru ovim bi se pothvatom trebao vratiti stari sjaj. Tom prilikom su danas jezero obišli predstavnici Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda, koji su i bili organizatori obilaska, zatim predstavnici Općine Bednja i Varaždinske županije te predstavnici Sportsko ribolovnog društva Trakošćan.

Načelnik općine Bednja Damir Poljak izrazio je zadovoljstvo početkom radova te je pritom podsjetio na potpisan ugovor u ožujku ove godine.

– Svi se sjećamo 23. ožujka ove godine kada je potpisan ugovor o izmuljenju što je izuzetno važan projekat za očuvanje i prirode i ekološke flore i faune u ovom djelu našeg najljepšeg dijela općine. Ovo je izuzetno važan projekt, vrijedan gotovo 15 milijuna kuna koji će očuvati ovo jezero i ovaj naš bednjanski kraj, ali i doprinijeti daljnjem očuvanju ekološkog sustava, a naravno i poboljšati turističku ponudu same općine Bednje – naznačio je Damir Poljak.

Direktor Vodnogospodarskog odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić izvijestio je o tijeku radova i o daljnjim planovima rada.

– Ispustili smo razinu vode za jedan metar i još ćemo kroz sljedeća dva dana za pola metra. Nakon toga će se steći uvjeti za izlov ribe iz jezera što je u organizaciji Športsko-ribolovnog kluba iz Bednje i Varaždinske županije. Nakon izlova ribe jezero će se isprazniti do kraja. Iskoristi ćemo topliji dio godine i negdje krajem proljeća, početkom ljeta, kroz lipanj, srpanj, kolovoz i rujan steći uvjete da se može građevinskom mehanizacijom izvlačiti sediment iz jezera i planiramo to završiti do sljedeće zime. Napraviti će se ocjevni kanali po jezeru, a sediment iz jezera se odlaže na dva kilometra udaljenu parcelu uzvodno od jezera veličine tri hektara, a koja je u vlasništvu općine Bednje – rekao je Bunić.

Pročelnik Upravnog Odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek, je rekao kako su biološka raznolikost i zaštita okoliša blagodati iza kojih se skriva Varaždinska županija, ali da je tu svakako i interes za očuvanjem flore i faune, kao i ribljeg fonda.

– Bilo je rečeno da Športsko-ribolovno društvo gospodari sukladno planu i upravljanju ovim vodama i kako društvo nema tih financijskih mogućnosti, Varaždinska županija u suradnji s općinom Bednja provela javnu nabavu gdje je u svojstvu i svrhu premještanja ribe angažirana tvrtku Ribnjak 1961 d.o.o Siščan iz Čazme koji imaju ribolovnu ovlast i koji će, kada se za to stvore uvjeti i kada voda bude dovoljno nisko, uloviti i selektirati ribu. Autohtonu ribu će odvesti u obližnje ribnjake, dok će alohtone vrste riba biti premještene Agroproteinku – zaključio je Vincek.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci