Počinje sezona rojenja pčela: Tko i gdje smije “hvatati” rojeve? Foto: Pčelarstvo online

Počinje sezona rojenja pčela: Tko i gdje smije “hvatati” rojeve?

vv | 22.3.2023. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Ako se pčelaru pčele izroje, on roj, naravno , smije hvatati, no smije li hvatati roj pčela koji nije njegov?

Dolaskom prvih rojeva stvara se svake godine pomutnja tko i gdje smije “hvatati” rojeve pčela. To čak i nekim pčelarima nije jasno, smiju li ili ne na tuđem zemljištu hvatati odbjegli roj pčela, stoga su iz udruge Pčelarstvo online pokušali razumljivo ukratko pojasniti o čemu se radi.

- Ako se pčelaru pčele izroje, on roj smije naravno hvatati, no smije li hvatati roj pčela koji nije njegov? Naravno, za odbjegli roj pčela smatra se da nema vlasnika, kako kod nas tako i u primjerice Njemačkoj ili bilo gdje drugdje u svijetu.

roj.jpg

Većina pčelara zna naravno biti prisutna na pčelinjaku i pratiti roj do mjesta gdje se isti spustio. U sezoni rojenja pčela građani često javljaju da su ili vidjeli ili da im se roj pčela smjestio na njihovom imanju. Najčešće se kod dojava radi o roju nepoznata vlasnika, jer da je roj poznatog vlasnika o bi već pristupio njegovom hvatanju. Svaki roj pčela nepoznata vlasnika u Hrvatskoj na dojavu građana rješavaju humanim zbrinjavanjem pčelari okupljeni u Hrvatskoj pčelarskoj službi 112 (HPS-112). Ista djeluje u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Civilnom zaštitom, Centrom 112, komunalnim redarstvom pa i Vatrogascima na lokalnim razinama.

Da bude jasno, svaki pčelar može zbrinuti roj pčela, no tek kada je podrijetlo tog roja nejasno, kad je ono bez vlasnika samom nalazniku je dopušteno zbrinjavanje istog. No ako pčele još uvijek vise na nekom pčelinjaku smatra se da je roj pčela vlasništvo tog pčelara, bez obzira da li je možda došao iz neke druge lokacije jer je nemoguće utvrditi porijeklo roja.

Pčele kao insekti svrstane su zakonski u stočarstvo pa spadaju u životinje, no one kao takve ne zamaraju vlasništvom nekog posjeda. Što biste kao građani trebali učiniti ako vam roj pčela doleti na stambeni objekt ili imanje? U Hrvatskoj za to će se pobrinuti pčelari okupljeni unutar Hrvatske pčelarske službe 112 (HPS-112). Pri tome naravno nije važno samo porijeklo roja jer da ga znate javili bi to njegovom vlasniku.

roj_pcela-11.jpg

Pravilnikom o držanju pčela pčelaru je dopušteno otići susjedu u cilju da se zbrine roj pčela. Naravno da biste ga trebali o svojim namjerama prethodno i obavijestiti. Kako je većina ljudi sretna da postoji netko tko će im riješiti nastali problem dozvolu vlasnika neće biti problem dobiti. Štoviše bit će sretni da takav događaj gledaju uživo pa i zabilježe kraćom video snimkom ili fotografijom. Takav događaj uvijek je dobar način pčelaru da promovira pčelarstvo prigodnim manjim poklonom poput staklenke meda, propolisa ili nekog od proizvoda - navode iz udruge Pčelarstvo online.