Počinje sanacija župne crkve sv. Martina biskupa u Martijancu

VV | 9.5.2017. u 12:53h | Objavljeno u Našim krajem

Sanacija župne crkve sv. Martina biskupa u Martijancu započeti će u drugoj polovici lipnja. To su, utvrđujući posljednje detalje, dogovorili načelnik Martijanca Marijan Horvat i nadzorni inženjer Božidar Magdalenić.

Radovi će koštati 273 tisuće kuna, Ministarstvo kulture će u obnovi sudjelovati sa 100 tisuća kuna dok će se ostatak platiti iz općinskog proračuna.

Budući da Ministarstvo nije odobrilo više novaca, zasad će se samo obaviti hitna statička sanacija, a s drenažom će se pričekati na novi natječaj.

- Čuvanje baštine u Martijancu nije samo fraza. Crkva je blago Općine i duže vrijeme se borimo za njezinu obnovu i zadovoljni smo što smo se napokon izborili za barem dio potrebnog novca – rekao je načelnik Marijan Horvat.

Načelnik vjeruje kako su zidovi crkve popucali zbog velikih vibracija sa Podravske magistrale, uz koju se nalazi Crkva. Zbog problema koje uzrokuje magistrala iz Općine se već dulje vrijeme lobira za izgradnju Podravske brze ceste.

– Dugo vremena upozoravamo na sve posljedice velikih problema koje imamo zahvaljujući Podravskoj magistrali. Sve općine uz tu cestu trpe veliku štetu. Promet je pregust, događaju se nesreće, uništavaju objekti, buka je nesnosna… Nije čudno da nitko ne želi tako živjeti i da ljudi odlaze. Ako se već mučimo sa gospodarskim pitanjima, žalosno je da nam ova cesta dodatno otežava život. A, problem se, uz dobru volju, može riješiti – zaključuje načelnik Horvat.