Počela sanacija najvećeg ivanečkog klizišta: za sanaciju oko 1,2 milijuna kuna Foto: B. Težak

Počela sanacija najvećeg ivanečkog klizišta: za sanaciju oko 1,2 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 6.9.2019. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Grad Ivanec je otvorio radove na sanaciji najvećeg klizišta na svom administrativnom području, na nerazvrstanoj cesti Salinovec – Šatornjak.

Riječ je o klizištu koje se aktiviralo za velikih kiša i bujica 2017. godine te teško oštetilo stotinjak metara prometnice i zahvatilo velik obuhvat površina iznad i ispod ove ceste (vinograde, poljoprivredne usjeve), uključujući i putprema Severinima.

Radovi će se izvoditi na kompletnom klizišnom obuhvatu. Trenutačno se izvodi drenaža terena, a nakon toga prići će se sanaciji sustavom gradnje etaža. Temeljem provedenog postupka javne nabave, Grad je izvođenje radova dodijelio tvrtki Enigma iz Lepoglave.

Ivanečka gradska uprava ove je godine, uz potporu Hrvatskih vodu, već sanirala dva klizišta i to u Cvjetnoj ulici u Margečanu te u zaseoku Gužvinci u MO-u Gačice, ukupne vrijednosti oko 800.000 kuna.

- Ove godine u sanacijske radove uložit ćemo ukupno više od 2 milijuna kuna te na takav način riješiti dio klizišnih lokacija uz veliku potporu državnih sredstava (963.000 kuna). Upravo na ove investicije sam posebno ponosan budući da sam prilikom donošenja izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva u ime HNS-a osobno podnio amandman kojim smo predložili da se dio sredstava koje Hrvatske vode ubiru iz vodnog doprinosa usmjeri u sanaciju klizišta. Time su stvoreni uvjeti za trajno rješavanje problema s klizištima i to na način da su u budžetu Hrvatskih voda prvi put osigurana znatnija sredstva za njihovu sanaciju. Ove godine to je 50 milijuna kuna, a namjenska sredstva za klizišta na jednak će način biti osigurana i za 2020. i iduće godine - izjavio je gradonačelnik M. Batinić koji je u četvrtak, 5. rujna, obišao sanacijske radove.

Inače, na području grada Ivanca preostaje sanacija još pet klizišnih lokacija i to na nerazvrstanim cestama u Prigorcu (Jazvečina 1 i 2), Knapić (Skradnjak), Pece (Šalamoni) te u Vuglovcu, a čiji se troškovi procjenjuju na 3 milijuna kuna.

 

Označeno u