POČELA PROSLAVA DANA IVANCA Ivanečki kotlić, zipline, bazenčići i planinarski kutak, zabava…

vv | 18.6.2022. u 08:01h | Objavljeno u Našim krajem

Gotovo da nema udruge i ustanove koja se svojim sadržajima ne uključuje u gradski program proslave Dana grada

Dugim nizom priredbi (izložbi, dječjih igara, planinarskih i sportskih manifestacija) počelo je obilježavanja Dana grada Ivanca i njegova 626. spomendana, koji ovaj grad uvijek slavi u lipnju, o blagdanu svoga zaštitnika sv. Ivana Krstitelja. Organizira ih Grad Ivanec u suradnji sa svojim udrugama i ustanovama.

A nakon protekle dvije kulturno i zabavno „sušne“ pandemijske godine, one su jedva dočekale povratak u normalu te ljetos gotovo da i nema udruge koja se svojim priredbama ne pridružuje omiljenim lipanjskim proslavama. Potvrđuje to i podatak da je u programu blizu 60 manifestacija! Mnoge od njih već su održane, a one glavne i najpopularnije tek slijede i odvijat će se u gradskom parku od 20. do 26. lipnja.

Iz iznimno zanimljivog i raznolikog programa, u kome svatko može za sebe odabrati ono što mu najviše odgovara, iz proteklih dana izdvajamo prekrasnu manifestaciju „Bajkovita čajanka“, koju je za sve klince i njihove mlade roditelje u parku organizirao Klub mladih Ivanec. Preodjeveni u dame i vitezove, vile i vilenjake i druge likove iz bajki, djeca su poslijepodne provela u zabavnim igrama i potragama za skrivenim predmetima širom parka. Bila je to prilika i za debitantski nastup Dječjeg zbora KUD-a Rudolf Rajter Ivanec, koji je prvi put javno nastupio pod ravnanjem svoje voditeljice Lucije Šambar, aktualne predsjednice KMI-a.

Uz igre i priče, vrijeme su proveli i uz zabavne pokuse Tinker labsa, a Klub mladih za njih je pripremio i foto kutak za fotografiranje s vilom Vidom i vitezom Karlom. Uz face painting, dočekala ih je i gozba od maštovitih slastica i čarobnog vilinskog praha. Malenima su u goste došli i pravi vitezovi i dame iz Udruge Ivanečki vitezovi. I dok su djeca uživala u igrama i nagradama za najljepše kostime, raspoloženi mladi tate dohvatili su se potezanja užetom, pri čemu je bilo puno bodrenja i smijeha.

U programu pretežu sadržaji namijenjeni svim dječjim dobnim skupinama pa je tako na poznatom planinarskom lokalitetu Šumi podno Ivančice održana i 1. olimpijada mladih planinara. Sudjelovalo je više od stotinu mladih planinara iz sekcija mladeži Planinarskog kluba Ivanec i to iz osnovnih škola Ivanec, Maruševec, II. OŠ Varaždin, Klenovnika i Višnjice.

Učenici su se natjecali u planinarskoj štafeti, potezanju užetom, postavljanju šatora, orijentaciji, u vezivanju planinarskih čvorova i u planinarskom recitalu. Djeca su uživala u natjecanjima na svježem zraku i pokazivala spretnost i umijeće u specifičnim planinarskim disciplinama.

Održan je i niz drugih sadržaja. U Margečanu se bicikliralo Dolinom vitezova, a u Salinovcu je za djecu održana edukacija o pravilnoj vožnji bicikla u prometu, što je projekt koji mjesnom DŠR-u s 12.000 kn sufinancira županijska Zaklada sv. Mihael. U Muzeju planinarstva Ivanec otvorena je izložba umjetnice Snježane Novotny „Duša na dlanu –
ljudima i gradu“, dok je u paviljonu u parku Dramska udruga Kaj iz Zaboka pošteno nasmijala Ivančane komedijom Rastava braka. Ivanec je bio domaćin Županijske smotre zborova i malih vokalnih sastava. Među zborovima ivanečki Mješoviti pjevački zbor KUD-a R. Rajter nije imao konkurencije te se plasirao na državnu smotru zborova. Gotovo svim
manifestacijama pridružili su se gradonačelnik Milorad Batinić i njegov zamjenik Marko Friščić.

Ono najzanimljivije i najočekivanije tek slijedi, a to je pretvaranje cijelog gradskog parka u zabavni park za djecu. U njemu će se od 20. do 26. lipnja moći zabavljati uz „napuhance“, bazene s čamčićima i vodenim kuglama te uz penjačku stijenu (HPD Ivančica), a od 24. do 26. lipnja prvi put će biti postavljen i zipline (u organizaciji Speleološke udruge Kraševski zviri). S posebnim interesom i ove se godine očekuje najomiljenija manifestacija – kuhanje
gulaša u kotliću, za koji se do petka, 17. lipnja, prijavilo već 36 ekipa! Generalni pokrovitelj Kotlića i ove je godine Vugrinec d.o.o. Zaprešić, a svi dobrovoljni prilozi bit će uplaćeni u korist humanitarne akcije Zaklade Grada Ivanca „Pomognimo 8-godišnjem Dominiku Turčinu da prohoda“.

A što još slijedi? Od zabavnih sadržaja mlade u ovome tjednu očekuje nastup DJ Nesha u paviljonu, koncerti Acustic dua Lucije Job i Hrvoje Funde te Boogioe Woogie Combo na Kinotrgu. Ljubitelji lijepe glazbe moći će uživati u Festivalu zborske glazbe „Poleg jedne velke gore“, a mnogi građani jedva čekaju i koncerte klape Kampanel, Đanija Stipaničeva i Tamburaškog sastava Svita u gradskom parku te tradicionalni vatromet u povodu Dana grada. No, sve spomenuto tek je dio daleko šireg programa koji možete pročitati na webu Grada Ivanca.