Plenković: Ostvarili ste velika i konkretna postignuća, a svaki put kada dođem imate nove inicijative Foto: Krešimir Đurić

Plenković: Ostvarili ste velika i konkretna postignuća, a svaki put kada dođem imate nove inicijative

| 28.4.2023. u 20:56h | Objavljeno u Našim krajem

U nazočnosti predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića i brojnih drugih gostiju, večeras je u Ljubešćici svečanom akademijom u školsko sportskoj dvorani Osnovne škole u Ljubešćici, obilježeno 30 godina samostalnosti Općine Ljubešćica.

Prije akademije održana je misa zahvalnica u crkvi Majke božje snježne koju je predvodio varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, a nakon mise položeni su i vijenci kod spomenika četvorici poginulih branitelja s područja Općine, Josipa Dvorskog, Dražena Klarića,Josipa Ivanušeca i Mladena Horvatića. Poginulim braniteljima na svečanoj su akademiji postuhmno dodijeljene Plakete Općine.

Svečanoj su akademiji među ostalima nazočili zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Žarko Tušek,, Damir Habijan i Siniša Jenkač državni tajnik Josip Dilaver, izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza predvođeno predsjednikom Marijanom Kustićem,varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik županijske Skupštine Josipa Križanić i brojni drugi gosti.

Prvi se okupljenima obratio predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Ivanušec, koji je podsjetio da je 16. travnja 1993. godine održana prva konstituirajuća sjednica kada je izabran prvi načelnik i predsjednik Općinskog vijeća. nakon njegiova govora prezentiran je tridestominutni film Ljubešćica-općina koja je uspjela.

Načelnik Općine Nenad Horvatić u svom je govoru podsjetio na ostvareno na području Općine u proteklih 30 godina. Naglasio je da je dolazak premijera na svečanu akademiju priznanje svima u Općini.

- 15 godina sam načelnik , a prisjećam se 21. kolovoza 2009. godine. kada smo otvarali ovu sportsku dvoranu i bio sam ponosan te taj dan posvetio našim poginulim hrvatskim braniteljima. Načelnik sam postao 9. veljače 2008. godine s time da se nikada nisam bavio politikom, krenuo sam iskreno i pošteno i drago mi je da smo ovu dvoranu ostvarili kao prvi cilj. Radilo se na infrastrukturnim projektima da svako domaćinstvo ima vodovod, asfalt,, stvorili smo poduzetničku zonu, sportsku dvoranu, dječji vrtić, školu, radilo se na programima jednakih vrijednosti. Imamo 120 poduzetnika na 1700 stanovnika, po čemu smo drugi iza grada Varaždina. S izgradnjom Poduzetničke zone počeli smo 2010. godine,otkupljeno je 120 čestica, od 16 parcela prodano je 13 a danas je potpisan ugovor s novim investitorom iz Slovenije, koji će imati ulaganje u tvornicu od 10 milijuna eura. Budućnost i izazovi koji su pred nama trebaju nove vještine i snagu, vjerujem da sve to imamo, a imamo volju i prijatelje. Kanalizacija, pročistač, dom zdravlja, ambulanta dentalne medicine, sve to nas očekuje,a veselim se izazovima koji su pred nama - rekao je Horvatić.

Govorio je i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je čestitao na 30. obljetnici Općine i svim postignućima.

- Obilazim naše općine i gradove i svugdje postavljam ista pitanja bi li ta naša mjesta danas bila takva da nemaju status Općine - rekao je Stričak.

Na obljetnici i rezultatima čestitao je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić.

- Gledam na Ljubešćicu kao na hrvatsku reprezentaciju, mala smo država ali imamo kvalitetnu reprezentaciju, a i Ljubešćica je mala općina ali su uistinu zavidni rezultati i nije Horvatić slučajno načelnik 15 godina - naglasio je Kustić, koji je načelniku uručio prigodan poklon dres hrvatske reprezentacije s brojem 30, dok je Horvatić Kustiću poklonio prvu monografiju Općine Ljubešćica.

Monografiju Općine načelnik Horvatić uručio je i premijeru Plenkoviću, koji se nakon toga obratio okupljenima.

- Ova Općina je zaista ugodno, lijepo mjesto za život, imate popriličan dinamičan društveni život i vjerujem da ste zadovoljni napretkom kojeg ste ostvarili uz puno truda i rada u protekla tri desetljeća. Ostvarili ste velika i konkretna postignuća, od sportske dvorane, do vatrogasnog centra i infrastrukture. Svaki put kada dođem imate nove inicijative pročistač i zdravstveni centar što Ljubešćica zaslužuje. Drago mi je da imate dobru suradnju sa Županijom i ostalim Općinama i Gradovima i da doprinosite razvoju sjevera Hrvatske - rekao je među inim premijer Plenković.