Obitelj Orehovec živi od prirodnog načina uzgoja peradi: proizvode i pačju paštetu!

| 26.7.2021. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Prirodnim načinom uzgoja peradi koji povećava kvalitetu mesa te doprinosi dobrobiti životinja bavi se obitelj Orehovec iz Velikog Bukovca, izabrani predstavnici Varaždinske županije među finalistima ovogodišnjeg izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Zlata vrijedan”.

Već se dugi niz godina bave uzgojem peradi te danas imaju zaokružen proces proizvodnje od uzgoja, obrade i prerade te plasmana proizvoda u vlastite mesnice i trgovine. Na njihovom se imanju godišnje uzgoji na otvorenom oko 80.000 patki, guska, pilića i pijetlova, a iskorak na tržištu napravili su proizvodnjom pačje paštete te ponudom sušenih pačjih prsa. U posao su uključeni osim vlasnika gospodarstva Željka i njegove supruge Marinke, sin Juraj i supruga Marina. Imaju 70-ak zaposlenih, a priča o njihovom poljoprivrednom gospodarstvu započinje 2000. godine kad se rodila ideja o uzgoju pataka i guski.

- U tome smo već 20 godina. Prvo je otac napravio nadstrešnice i lagune za patke uz rijeku Plitvicu te izgradio klaonicu, a kako nam je klaonica bila prevelikih kapaciteta odlučili smo se na dodatni podni uzgoj pilića da bi 2014. godine počeli uzgajati i piliće na otvorenom. Tako da danas imamo jednu farmu od 10 hektara za slobodni uzgoj pilića, jednu farmu s tri lagune za slobodni uzgoj pataka i guski i šest farmi za podni uzgoj pilića – objašnjava sin Juraj. Kako kaže i u farmama zatvorenog tipa gdje je podni uzgoj pilića misle na dobrobit životinja te žele postići što prirodniji način uzgoja. Tako uzgajaju pasmine pilića koje sporije rastu, smanjuju gustoću naseljenosti farme kako bi se životinje mogle slobodnije kretati, gase svjetla tijekom noći na minimalno šest sati i koriste slamu kao podlogu u stajama...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...