PETRIJANEC U tijeku su radovi na kapeli Sv. Katarine u Novoj Vesi Petrijanečkoj

VV | 20.9.2023. u 19:30h | Objavljeno u Našim krajem

U tijeku su radovi na obnovi kapele Svete Katarine u Novoj Vesi Petrijanečkoj, boje se zidovi i pročelje, a kapela je posljednji put obnavljana 2017. godine, kada je Općina donirala oko 8.000,00 eura za unutrašnje uređenje – žbukanje i opločivanje kapele Bračkim sivcom.

- Kapela Svete Katarine i ove godine doživljava obnovu. Financiranje je podijeljeno na tri dijela, Općina Petrijanec sa 10.000,00 eura, Varaždinska biskupija i Župa Petrijanec, sve zajedno vrijednosti oko 22.00,00 eura, a uključuju bojanje cokle odnosno pranje fasade i nekoliko pomoćnih poslova. Cilj nam je da i ovaj sakralni objekt obnovimo i da on zasja u bijeloj boji kakvoj i treba biti cijelo vrijeme. Radovi bi trebali završiti za mjesec dana, a nakon toga slijedi proštenje kada će kapela zasjati u punom sjaju – kazao je načelnik Posavec.

Prema legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga pokopali. U blizini toga mjesta kasnije je podignut samostan sv. Katarine koji postoji još i danas, a Katarinini ostaci prenijeti su u samostansku crkvu, a spomendan se slavi 25. studenog do kada će biti u cijelosti uređena kapela.

Označeno u