PETRIJANEC Potpisan ugovor za dogradnju vrtića, bit će mjesta za svu djecu! Foto: Ilustracija/Općina Petrijanec

PETRIJANEC Potpisan ugovor za dogradnju vrtića, bit će mjesta za svu djecu!

VV | 15.8.2023. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU potpisao je ugovor za dogradnju postojećeg dječjeg vrtića u Petrijancu. Na poziv je prijavljena dogradnja postojećeg dječjeg vrtića “Bambi” Petrijanec kojom je predviđena dogradnja još četiri nova boravka. Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao nadležno tijelo u postupku odabira projekta u okviru predmetnog poziva, pozitivno je ocijenilo projektnu prijavu Općine Petrijanec te je 2. prosinca 2022. godine Općina primila Oduku o financiranju. Dogradnja vrtića procijenjena je na 649.810,87 EUR (4.896.000,00 kuna) što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

Dogradnjom i opremanjem dječjeg vrtića u Petrijancu osigurat će se dodatni infrastrukturni i materijalni kapaciteti za povećanje kvalitete i dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području općine Petrijanec. Izgradnjom četiri dodatna dnevna boravka i pratećih prostora u skladu sa Državnim pedagoškim standardom stvaraju se preduvjeti za veću dostupnost usluge čime će se izravno doprinijeti obrazovnim postignućima djece te podizanju kvalitete života lokalne zajednice.

Prema podacima Ministarstva, na području prijavitelja (općine Petrijanec) evidentirano je 377 živorođene djece u dobi za vrtić. Postojeća građevina vrtića zadnji je put dograđena 2019. godine s tri dodatna dnevna boravka. S obzirom na očit nesrazmjer postojećih kapaciteta i potražnje za mjestom, broj djece na listama čekanja (poglavito za jaslice), javila se potreba za nadogradnjom vrtića.

- Ovo je sretan dan za sve mještane Općine Petrijanec, posebice one kojima je potreban predškolski odgoj. Nakon Odluke stigao je i Ugovor, a pred nama je nova velika investicija i ulaganje za projekt dogradnje dječjeg vrtića u Petrijancu. Iznimno mi je drago te sam sretan i ponosan što su nam i u ovoj godini odobreni milijuni za projekte na našem području. Dogradnja i opremanje vrtića je važan je projekt koji smo uspješno prijavili krajem prošle godine i za njega ostvarili bespovratnu potporu. U zadnjih četiri godine dva puta ćemo nadograditi dječji vrtić uz sufinanciranje i to nije slučajno, iza toga stoji veliko iskustvo i znanje. Drago mi je da državne institucije prepoznaju kvalitetu naših projekata. Odobreno je ukupno 4.896.000 kuna iz javnog poziva "Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv“ u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Pred nama je sada još veći posao, ali i izazov u dogradnji, rekonstrukciji i opremanju ovog velikog projekta za našu Općinu. U procesu smo rješavanja darovanja dijela zemljišta od OŠ Petrijanec i izrađujemo trenutno glavni projekt za dogradnju. Očekujem da će radovi krenuti u proljeće 2024. godine - rekao je načelnik općine Petrijanec Željko Posavec.

Suradnja obitelji, vrtića, lokalne zajednice (općine) i škole ima veliku važnost za razvoj djeteta, a naročito pri prelasku djeteta iz vrtića u školu. U tom razdoblju potrebno je ostvariti kontinuitet u odgoju i obrazovanju te omogućiti svakom pojedinom djetetu razvoj u sredini u kojoj će se osjećati prihvaćeno, sretno sigurno, zadovoljno te osigurati sredinu koja će djelovati poticajno na razvoj svih djetetovih potencijala. A da upravo te suradnje u Petrijancu ima vidjeli smo na proteklim projektima vezanim uz predškolski odgoj i obrazovanje. Tako su roditelji u Petrijancu imali besplatni vrtić za svibanj i lipanj financiranjem Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a ista je institucija odobrila i financiranje novog dječjeg igrališta na prostoru vrtića i prednje ograde.

Svi projekti moraju se završiti najkasnije do 30. lipnja 2026. godine.