Pere iz Madžareva na Svetoivanjskoj loparijadi

| 18.11.2015. u 12:08h | Objavljeno u Našim krajem

Ove godine na osmoj po redu Loparijadi u Svetom Ivanu Zelini predstavljene su i pere iz Madžareva. Svoje umijeće u pripremi pere pokazale su Štefanija Vuk i Ana Martan. Štefanija Vuk se predstavila perom tikvenjačom, a Ana Martan s perom od oraha prema recepturi Ane Stepančec iz Madžareva.

-Manifestacije poput Loparijade prilika su da se tradicijska kuhinja i jela novomarofskog kraja, a time i Varaždinske županije predstave široj javnosti i time sačuvaju od zaborava – rekao je etnolog Tibor Martan.

Tradicionalna Svetoivanjska loparijada natjecanje je u spravljanju loparki i zlevanki, tradicijskih kolača prigorskog kraja.  Loparijadu organizira Saveza prigorskih umirovljenika Sv. Ivana Zeline pod pokroviteljstvom Grada Sveti Ivan Zelina i Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina.

- Loparka je kolač s nadjevom od sira čija izrada i receptura u potpunosti odgovara peri iz Madžareva i okolice. Specifičnosti pere iz Madžareva i okolice su dodaci koji se dodaju osnovnom nadjevu od sira. To mogu biti orasi, jabuke, šljive ili svježe ribana tikva. Pera je uz svakodnevno jelo i svojevrsno obredno jelo Kolenog posta – Badnjaka. Pera je bila glavno jelo te posne blagdanske večere – pojasnio je etnolog Tibor Martan.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci