Sračinec će ovog vikenda okupirati 1500 maškara iz čak 10 zemalja! Foto: Krešimir Đurić/Arhiva VV

Sračinec će ovog vikenda okupirati 1500 maškara iz čak 10 zemalja!

IHR/Varaždinske vijesti | 30.1.2023. u 16:29h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Čak 1500 sudionika iz 10 zemalja ove će godine sudjelovati u tradicionalnoj povorci koja će se u subotu, 4. veljače održati u Sračincu u sklopu 7. Međunarodnog Srakarskog fašnika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u atriju Županijske palače.

 - Ove godine, 3. i 4. veljače na redu je 7. Međunarodni Srakarski fašnik gdje će biti uključeno čak 10 zemalja. Međunarodni Srakarski fašnik bit će uključen u međunarodni projekt naziva Lion, s ciljem stabilnost političke i znanstvene zajednice, gdje je čincu je partner grad Ljubuški iz BIH. Sve je to financirano kroz projekt Europa za građane, bratimljenje gradova. Tako ćemo kroz trodnevno događanje imati radionice i panele, a sve u sklopu razmjene mišljenja i iskustava između Grada Ljubuškog i Općine Sračinec – rekao je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

svraka4.jpg

Maškare će tradicionalno preuzeti ključeve od načelnika Općine u petak, 3. veljače u 16 sati, a navečer će se u grijanom šatoru održati koncert Miroslava Ilića. Sama maskirana povorka održat će se u subotu, 4. veljače s početkom u 14 sati, a kreće od OŠ Sračinec prema Domu kulture, odnosno Parku Velika graba.

 - Kod zgrade Općine svaka udruga, a bit će ih 50-ak, će se predstaviti kraćim programom. Organiziran je topli obrok i osvježavajući napitak, a Općina će zbrinuti i goste iz 10 zemalja. Sve bi to bilo teško organizirati da nemate jednu doista kvalitetnu udrugu na svom području, a ja moram pohvaliti Udrugu Črna Sraka te njezinog predsjednika Slobodana Drožđeka. Ovo je treći po veličini fašnik u Hrvatskoj, nakon riječkog i samoborskog fašnika - ponosan je Novoselec.

 Tradicionalno preuzimanje ključeva od načelnika od maškara bit će u petak, 3. veljače u 16 sati,Bit će i tradicionalno preuzimanje ključeva od načelnika od strane maškara. Zahvaljujem se svima koji nas prate, dat ćemo sve od sebe da odradimo i da sve bude odlično - poručio je Novoselec.

svraka1.jpg

Predsjednik udruge Črna sraka Drožđek nada se da će posjetitelji biti zadovoljni jer dolaze karnevalske grupe iz čak 10 zemalja, od Makedonije, Njemačke, BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i drugih zemalja.

- Svaka grupa ima svoju koreografiju. Radimo na kvaliteti, trudimo se da svake godine naš fašnik bude još bolji i veći, i vjerujem da će posjetitelji biti zadovoljni - rekao je predsjednik udruge Črna sraka koja je članica Federacije europskih karnevalskih gradova i Hrvatske udruge karnevalista.

DOBRO JE ZNATI Zbog održavanja fašnika morat ćemo zatvoriti državnu cestu D2 te ćemo imati 30-ak ljudi koji će kontrolirati promet. Stoga će svi u to vrijeme morati koristiti obilazne pravce kroz ulice Ljudevita Gaja i Zelendvorsku ulicu, najavio je načelnik Božidar Novoselec. U petak pod šatorom koncert Miroslav Ilić, šator grijani.

Željko Posilović, potpredsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova za Hrvatsku potvrdio je da je fašnik u Sračincu među najvećima u Hrvatskoj.

- Važno je čuvati našu fašničku tradiciju i mora se prenositi na mlade - istaknuo je Posilović.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U povodu 7. Međunarodnog Srakarskog fašnika i karnevala, koji obilježava mjesec veljaču, do kraja tjedna u atriju Županijske palače može se pogledati izložba slovenskog fotografa Janka Levanića. Riječ je o fotografu koji već 15 godina prati fašničke manifestacije po cijeloj Europi, od Francuske, Bugarske, Slovenije do Hrvatske. - Moram istaknuti kako to nisu umjetničke fotografije, nego fotografije događanja s karnevala - rekao je Levanić, dok je direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ pozvao sve da iskoriste priliku i razgledaju izložbu postavljenu u atriju Županijske palače.