Otvorena prva električna punionica u Ivancu: do kraja iduće godine punjenje - besplatno! Foto: B. Težak

Otvorena prva električna punionica u Ivancu: do kraja iduće godine punjenje - besplatno!

VV | 28.8.2020. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem

Na novouređenom parkiralištu iza Poslovnice FINA-e, jučer je i službeno otvorena prva HEP-ova punionica električnih vozila u Ivancu. Projekt je realiziran u suradnji HEP-a i Grada Ivanca pa su tim povodom AC/DC punionicu u rad simbolično pustili gradonačelnik Milorad Batinić i direktor HEP ODS Elektre Varaždin Zdenko Đula.

- Ukupna vrijednost ove investicije je oko 400.000 kuna i njome HEP nastavlja s provedbom svog razvojnog projekta e-mobilnost, u sklopu kojeg je na području naše županije dosad postavio 14 punionica, dok ih je na području cijele Hrvatske postavljeno više od 200. Punionica omogućava punjenje na izmjeničnu (22 kW) i na istosmjernu struju (50 kW). Svi građani koji imaju električna vozila odsad ih ovdje mogu besplatno puniti i to će im biti omogućeno sve do kraja iduće godine, nakon čega će se ova djelatnost komercijalizirati – izjavio je Z. Đula.

Gradonačelnik Batinić podsjetio je da je Grad, kada je projektirao i uređivao novo parkiralište iza FINA-e, za električnu punionicu predvidio poseban prostor.

- Za potrebe punionice Grad je ustupio dva parkirna mjesta i ona su u međuvremenu na odgovarajući način iscrtana i označena. Ovime je vlasnicima električnih vozila omogućeno korištenje e-punionice u najstrožem gradskom centru, što je posebno važno s obzirom na predstojeće preuređenje gradske špice u zonu za pješake. Usto, to je sadržaj koji u eri razvoja i popularizacije energetski učinkovitih vozila sve više postaje dio naše svakodnevice, a što će se tek vidjeti u godinama koje su pred nama – poručio je M. Batinić.