Ovo je veliki dan za Varaždinske Toplice, istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO Otvorena izložba Aquae Iasae - Tajne rimskog izvorišta

Varaždinske vijesti | 2.10.2020. u 17:45h | Objavljeno u Našim krajem

U Arheološkom parku Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama danas je otvorena izložba Tajne rimskog izvorišta, organizirana u suradnji s Arheološkim muzejem u Zagrebu, Gradom Varaždinskim Toplicama i Turističkom zajednicom Grada.

Riječ je o izložbi 9 od ukupno 50 izuzetno vrijednih spomenika nađenih u istraživanjima izvorišnog bazena, a koji su bili posvećeni raznim božanstvima vezanim uz zdravlje i ozdravljenje. Sama je izložba postavljena uz rimsku baziliku u Arheološkom parku u Varaždinskim Toplicama, kao svojevrsna najava njihovog trajnog smještaja na lokalitetu u budućem izložbenom objektu.

Autorica izložbe je Nikoleta Perok iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, a predstavila ju je stručna suradnica Dora Kušan Špalj.

Naime, tijekom aharheoloških iskopavanja su provedena na prostoru svetišta, odnosno oko prirodnog izvora termalne vode, otkrivene su nove spoznaje o građevinskim fazama, izgledu i namjeni pojedinih objekata, ali i o nekim ritualima i kultovima za koje se prije nije znalo. Međutim, istraživanja samog izvorišta donijela su i otkrića kojima se nitko nije nadao.

- Tijekom obnove tog izvorišta u 4. stoljeću korišten je stari materijal: razni žrtvenici, natpisi, reljefi, koji su korišteni kao obični građevinski materijal u obnovi zidova i zahvaljujući tome su i sačuvani. Imamo više od 50 takvih nalaza, što nam govori i o posjetiteljima koji su dolazili u ovo lječilište, o klesarskim radionicama ovog prostora, a najviše o božanstvima kojima su se obraćali, kojima su zahvaljivali i kojima su pripisivali moć ozdravljenja – rekla je Dora Kušan Špalj.

Također, unutar izvorišne konstrukcije nađeno je i 18 000 rimskih kovanica koje su od 1. do 4. st. posjetitelji rimskog lječilišta ubacivali u “sveti izvor”, nadajući se ozdravljenju., a što je najveći nalaz dosada tolike količine rimskog novca u jednom ovakvom izvorištu.

Kao jedan od najvažnijih nalaza istaknut je reljef s prikazom božanstava zdravlja i natpisom u čast cara Karakale na kojem je sam car prikazan kao bog zdravlja.

- To je značajan nalaz koji se može datirati precizno u razdoblje od 212. do 214. poslije Krista i govori o značaju ovog lječilišta jer omiljena božanstva cara Karalake bila su Serapis, Apolon i Eskulap i to je jedino panonsko lječilište koje ima sva ta tri božanstva pa pretpostavljamo da je i on sam ovdje dolazio na liječenje – rekla je Kušan Špalj.

Ponosna na vrijedne nalaze bila je i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

- Ovo je veliki dan za Varaždinske Toplice. Nekada davno su i Rimljani prepoznali našu vrijedu vodu, a kad su se izliječili, svojim su bogovima zdravlja dali napraviti spomenike koje su naši vrijedni arheolozi 2011.-2012. godine iskopali. Oni su sada ugledali svijetlo dana, tu im je mjesto, rekla bih da su se vratili doma. Pronađeni su, restaurirani i vratili su se u Varaždinske Toplice – rekla je gradonačelnica Ratković.

Dodala je kako je ove godine bila u planu i postava vitrina, odnosno izložbenog prostora u kojem bi se spomenici adekvatno prezentirali i interpretirali, no situacija s koronavirusom poremetila je planove.

- Na neke stvari ne možemo utjecati. Nadam se da se uskoro vidimo na postavljaju novih vitrina i stalnog postava. Kako uređujemo grad i infrastrukturu, paralelno s time radimo i na kulturi. Kada završimo sve radove, bit će ovo jedna top destinacija. Korona nas je nečemu naučila, masovni turizam će biti u padu, a ovo je izvrsna destinacija za sve one dobre ljude koji vole prirodu, zelenilo, mir – istaknula je Ratković.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović kazala je kako su ovi nalazi najveći rezultat u zadnjih 15-ak godina cijelog tima Arheološkog muzeja i na tome im čestita.

- Čestitam i svima koji su pomagali svih ovih godina ki doprinijeli da spomenike koji predstavljaju neizmjerno kulturno arheološko dobro, ne samo za Republiku Hrvatsku, već i za širi teritorij Europe, možemo pogledati u sklopu ovog Arheološkog parka – rekla je Vlahović.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci