Impozantna preša iz 1854. godine i dalje radi kao nova

| 21.10.2019. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Rijetki dokumenti, među kojima i kupoprodajni ugovor obitelji Ramušćak s grofom Franjom Draškovich iz 1846. godine koji govori o tome kako je Franjo Draškovich prodao imanje Ramušćakima da bi mogao urediti imanje oko dvorca Trakošćan, ali i diplomu za kvalitetu vina koju je osvojila obitelj Ramušćak na izložbi vina iz 1929. godine samo su neki od dokumenata koji svjedoče o zanimljivoj povijesti ove obitelji, a posebnu pažnju plijeni impozantna preša grožđa iz 1854. godine.

Većinom je svaka obitelj imala prešu za grožđe na svom imanju, ali ova je posebna po svojoj veličini. U literaturi pod nazivom hrvatska preša za grožđe, a hrvatska zato jer je kao takva poznata samo na našem području, visoka je oko šest metara s tramom od oko pet tona i obujmom oko 4.000 litara te kao takva predstavlja rijetki primjerak u Hrvatskoj koji je imala ova obitelj.

- Prije Drugoga svjetskog rata moja je obitelj proizvodila više od 50.000 litara vina godišnje na nasadima koje je obrađivala, onda nam je dio nasada oduzet i opet sam ja kupio natrag dio nasada kada sam se odlučio baviti vinogradarstvom i vinarstvom. Shvatio sam da imajući 100 ili 1.000 litara vina očekuje me puno posla oko vinograda pa sam iz hobija krenuo u profesionalno vinarstvo - kaže Anđelko Ramušćak (79) iz Cestice koji je ovu zanimljivu baštinu koja se nalazi na imanju u mjestu Lovrečan od svoje obitelji naslijedio uz petero živuće braće.

Po struci profesionalni klarinetist koji je 40 godina svirao u Zagrebačkoj filharmoniji još uvijek proizvodi oko 5.000 litara vina, a prešu je obitelj koristila do ove jeseni.

Koje smo još zanimljivosti saznali od obitelji Ramušćak čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u