Oprez, voda u nekoliko lokalnih vodovoda na marofskom području zdravstveno neispravna! Foto: ilustracija

Oprez, voda u nekoliko lokalnih vodovoda na marofskom području zdravstveno neispravna!

I.D./Varaždinske vijesti | 8.6.2016. u 15:33h | Objavljeno u Našim krajem

Iz Grada Novog Marofa obavještavaju korisnike lokalnih vodovoda "Vragovići-Falati" i "Hati-Prepeljanići-Stepančeci" u Mađarevu, lokalnih vodovoda "Bukov Zdenac" i "Šumec" u Podrutama i lokalnog vodovoda "Ježoviti" u Podevčevu da je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije obavio ispitivanja vode na tim vodovodima.

Pritom su utvrđeni parametri koji odstupaju od maksimalno dopuštene koncentracije i to ukupni koliformi na svim vodovodima, a uz to je na lokalnom vodovodu "Ježoviti" u Podevčevu pronađena i Escherichia coli i enterokoki pa je voda iz tih vodovoda nesukladna za ljudsku potrošnju, te se preporuča korisnicima da tu vodu ne koriste za ljudsku potrošnju. Kako je istaknuto, svako eventualno korištenje vode za ljudsku potrošnju na tim vodovodima isključivo je na odgovornost korisnika.

- Preporuča se korisnicima navedenih vodovoda da se priključe na vodovodnu mrežu Regionalnog vodovoda Varaždin za što su stvoreni svi tehnički preduvjeti, a kojim upravlja Varkom d.d. Varaždin kao javni isporučitelj vodne usluge i u kojem je voda ispravna i redovito kontrolirana te kvantitetom i kvalitetom odgovara za ljudsku potrošnju. U proširenje mreže Regionalnog vodovoda Varaždin uložena su velika financijska sredstva kako bi se korisnici predmetnih lokalnih vodovoda mogli na njega priključiti, što je jedino ispravno i konačno rješenje za sve potrošače - napominju iz Grada Novog Marofa.

Do priključenja korisnika na Regionalni vodovod Varaždin korisnici lokalnih vodovoda dužni su, po naputku Službe županijske sanitarne inspekcije, između ostalog provesti i hitne mjere radi uklanjanja uzroka zdravstvene neispravnosti vode, isprati vodoopskrbnu mrežu i izvršiti kloriranje vode.