OPG MIČUDA Prvi uzgajivači krava Galloway - najstarije vrste goveda bez rogova

| 5.7.2021. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Bruna, Herta, Nero, Miro, Max samo su neka od imena koja možete čuti kako doziva Stjepan Mičuda na svom OPG-u u Hrastovcu Topličkom nedaleko od Varaždinskih Toplica. Imena su to goveda pasmine Galloway koje je Stjepan sa suprugom Marom uvezao u Hrvatsku prije šest godina te su danas jedini uzgajivači te rase u Varaždinskoj županiji i prvi u Hrvatskoj. Dobroćudna je to pasmina goveda bez rogova, zapravo, kako kažu, najstarija rasa za koju čovječanstvo zna. Sama se teli i nije ovisna o ljudima, a osim kvalitetnog mesa glavna svrha joj je održavanje pašnjaka urednim.

- Kod mene glavnu svrhu ova pasmina već ispunjava, drži moje brežuljke oko kuće urednima. Pitome su i naučene na manju površinu jer smo ih u Njemačkoj kupili na jednom sličnom manjem domaćinstvu, ali inače možete tu pasminu vidjeti na prostranim zelenim alpskim pašnjacima. Velike su to maze, odazivaju se na imena i raspoznaju nas po glasu - kaže Stjepan.

Kako navodi malena su i neobična rasa, ali jako izdržljiva. Potječu iz Galloway regije, jugozapadne Škotske, sa poviješću dugom oko četiri stoljeća pa se smatraju najstarijom vrstom goveda bez rogova. Galloway ima duplo krzno kao dobru obranu od vode i hladnoće što im omogućava da zimu bez problema provode na otvorenom. Specifična je po tome što nije zahtjevna. Sama se oteli i za razvoj joj je dovoljno onoliko hrane koliko pronađe u prirodi, ali zato sporo raste.

Zašto su se nakon 40 godina rada u inozemstvu supružnici Mičuda odlučili na uzgoj galloway goveda i kakve imaju planove čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u