Opet proglašena elementarna nepogoda na području Općine Bednja Foto: Ilustracija

Opet proglašena elementarna nepogoda na području Općine Bednja

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.7.2017. u 07:50h | Objavljeno u Našim krajem

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić proglasio je jučer elementarnu nepogodu - olujni i orkanski vjetar – na području Općine Bednja zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih olujnim i orkanskim vjetrom, a kojom su na navedenom prostoru nastale velike materijalne štete na poljoprivredi, graditeljstvu i prometu.

Podsjetimo, nakon elementarne nepogode-tuče koja je 21. lipnja zahvatila šire područje Bednje (Mali i Veliki Gorenec, Želimor, Šinkovica Bednjanska, Pleš, Prebukovje, Bednja, Šaša, Meljan), i nanijela štete na poljoprivrednim kulturama, župan je 23. lipnja proglasio elementarnu nepogodu od tuče.

Nažalost, nismo dugo čekali novu elementarnu nepogodu koja je 11. srpnja zahvatila područje Varaždinske županije i to ponovno područje Općine Bednje (Vrbno, Cvetlin, Ježovec Donji, Pleš, Šinkovica Šaška, Šinkovica Bednjanska) sa snažno olujnim i orkanskim vjetrom sa tučom koja je nanijela štete na poljoprivrednim usjevima, na prometnicama i građevinama (obiteljske i višestambene zgrade i gospodarske zgrade fizičkih osoba).

Općinsko povjerenstvo za elementarnu nepogodu Općine Bednje izvršilo je Prvu preliminarnu procjenu u iznosu oko 8.355.140,00 kn. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezna su u zakonskom roku od 50 dana od dana nastanka elementarne nepogode upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te ista dostaviti Županijskom povjerenstvu.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda konačne će procjene šteta od Općine dostaviti Ministarstvu financija-Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete od olujnog i orkanskog vjetra.