OPĆINSKO VIJEĆE MARTIJANCA Božićnice, bolji uvjeti u dječjem vrtiću, odluke o porezima

Varaždinske vijesti | 30.11.2023. u 10:41h | Objavljeno u Našim krajem

S obzirom da najnovijom poreznom reformom dolazi do ukidanja prireza Općinsko vijeće Općine Martijanec na posljednjoj je sjednici, održanoj jučer, donijelo je nužne odluke odnosno usklađivanje sa spomenutim zakonskim izmjenama prema kojima općinski porezi ostaju porez na potrošnju te porez na korištenje javnih površina.

Nadalje, provođenjem porezne reforme, čije izmjene stupaju na snagu s prvim danom iduće godine. ukida se prirez poreza na dohodak te se omogućuje jedinicama lokalne samouprave da svojim odlukama samostalno upravljaju visinom stopa poreza na dohodak.

Kako je ukinut prirez porezu na dohodak, Općinsko vijeće utvrdilo je nižu poreznu stopu od 22% na poreznu osnovicu do visine 50.400,00 eura te višu poreznu stopu od 33% na dio porezne osnovice koji prelazi iznos od 50.400,00 eura.

Na ovaj način omogućuje se djelomično zadržavanje dosadašnje razine prihoda koji su tijekom prethodnih godina ostvarivani od poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak.

-Na ovaj će se način djelomično nadoknaditi sredstva, jer Općina iz ovih prihoda financira školstvo, predškolstvo, projekte, održavanja objekata, komunalno gospodarstvo, vatrogastvo, civilnu zaštitu, gospodarstvo, sport, kulturu, religiju, civilno društvo, novorođene, studente, umirovljenike – pojasnio je načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ.

Osim ove odluke Općinsko vijeće je donijelo odluku o jednokratnoj božićnoj pomoći umirovljenicima, korisnicima zajamčene minimalne naknade kao i korisnicima invalidnine. Riječ je o jednokratnoj novčanoj isplati u iznosu od 20 eura.

Osim toga, Općinsko vijeće je usvojilo povećanje osnovice za plaće djelatnika Dječjeg vrtića Vlakić Martijanec. Povećanjem osnovice povećavaju se i osobna primanja zaposlenika u vrtiću čime se potvrđuje posvećenost Općine prema unapređenju uvjeta rada u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Za kraj, načelnik Nađ dao je izvješće o održanoj pokaznoj vježbi civilne zaštite "Slanje 2023".

-Cilj vježbe bio je provjera spremnosti, organiziranosti i osposobljenosti operativnih snaga sustava civilne zaštite Općine Martijanec. Sudjelovalo je 50 operativnih članova DVD-ova, tim hitne medicinske službe, djelatnici policije, HGSS-a, Crvenog križa, te ostali članovi civilne zaštite. Vježba je uspješno provedena, a zaključci analize ističu potrebu za rješavanjem problema komunikacije, dodatnom edukacijom i nabavkom specifične opreme - zaključio je Nađ.

Galerija slika