Načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić

Općinsko vijeće Ljubešćice izglasalo mjere pomoći gospodarstvu i građanima s područja Općine

| 1.6.2020. u 13:13h | Objavljeno u Našim krajem

Općinsko vijeće Općine Ljubešćice na 22.sjednici razmatralo je 24 točke dnevnog reda. Uz ostalo jednoglasno je prihvaćen godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Ljubešćica za 2019. godinu u iznosu od 9.450.218,29 kuna te vezani akti uz ovu tematiku kao što je Odluka o utvrđivanju i raspodjeli rezultata, Zaključak o prihvaćanju izvješća o poslovanju općinske ustanove i tvrtke - Dječjeg vrtića „LEPTIRIĆ“ Ljubešćica za pedagošku godinu 2018./2019., trgovačkog društva Poduzetnički centar Ljubešćica za 2019. godinu, kao i Izvješća trgovačkog društva Novokom d.o.o., kao davatelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada za 2019.godinu, Izvješća Uprave groblja za groblje u Ljubešćici i Kapeli Kalničkoj za 2019.godinu.

Prihvaćena su brojna izvješća o izvršenju programa i planova npr. iz područja komunalnog gospodarstva, gospodarenja otpadom, poljoprivrednog zemljišta, upravljanja imovinom, sustava zaštite od požara. Donesena je jednoglasno i Odluka o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima s područja Općine Ljubešćica za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih epidemijom bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2.

Od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, za drugo tromjesečje 2020. godine (odnosno za razdoblje mjeseca travnja, svibnja i lipnja) u cijelosti se oslobađaju pravne i fizičke osobe koje su obustavile obavljanje svoje djelatnosti na temelju Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada i trgovinama, uslužnim djelatnostima i održavanju sportskih i kulturnih događaja, donesene od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dana 19. ožujka 2020., objavljene u „Narodnim novinama“ broj 32/20.

U visini od 50 % oslobađaju se plaćanja pravne i fizičke osobe koje su zabilježile pad prihoda više od 20 % u odnosu na isti mjesec prethodne godine (korisnici potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (Epidemijska bolest –COVID 19).

Odgađa se pokretanje svih postupaka prisilne naplate za vrijeme posebnih, kriznih okolnosti, od kojih su izuzete mjere prisilne naplate za dugovanja kojima prijeti zastara. Za vrijeme obustave redovitog rada Dječjeg vrtića „LEPTIRIĆ“ Ljubešćica zbog protuepidemijskih mjera od 16. ožujka 2020.godine, roditelji/skrbnici djece koja uopće neće boraviti u vrtiću niti koristiti usluge vrtića (dežurstvo) oslobađaju se obveze plaćanja sufinanciranja boravka djeteta u vrtiću

Roditelji/skrbnici djece korisnika redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Dječjem vrtiću „LEPTIRIĆ“, koja će tijekom mjeseca svibnja 2020. koristiti usluge u trajanju od 10 (deset) ili manje radnih dana, ostvaruju pravo na 20 % sufinanciranja

Dječji vrtići čiji su osnivači druge jedinice lokalne samouprave, za vrijeme obustave redovitog rada, ostvaruju pravo na puni iznos dosadašnjeg sufinanciranja boravka djeteta u vrtiću. Za vrijeme obustave nastave u osnovnoj školi u razdoblju od 16. ožujka 2020.godine do obustave iste mjere, roditelji se oslobađaju obveze plaćanja programa produženog boravka. Općina se obvezuje podmiriti troškove plaća učiteljica u produženom boravku za mjesec ožujak, travanj, svibanj i lipanj.

Ovu Odluku prate i odgovarajuće izmjene i dopune dosad važećih odluka, tako su vijećnici jednoglasno donijeli izmjene i dopune Odluke o cijeni, mjerilima upisa i financiranju programa Dječjeg vrtića „LEPTIRIĆ “ Ljubešćica i u ustanovama drugih osnivača, Odluke o raspodjeli sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka iz Proračuna Općine Ljubešćica u 2020.godini, Odluke o komunalnoj naknadi.

Svi vijećnici podržali su i Odluke o Izmjeni i dopuni odluke o određivanju imena ulica u naselju Ljubešćica kojom se mijenja dužina Vinogradske ulice i određuje „Ljubeški trg“ koji čini 700 m2 prostor trga. Dugogodišnji razvoj Općine Ljubešćica i sama vizija razvoja Općine ima za cilj da se u jednom mikro području naselja stvore svi uvjeti za kvalitetnim i multifunkcionalnim prostorom koji može svakog korisnika i sudionika na jednostavan i brz način zadovoljiti svojim modernim i urbanim sadržajem, kao i dostupnošću svih institucija koje se nalaze u užem krugu. Sam prostor ima svoju povijesnu i sve više društvenu vrijednost.

Označeno u