OPĆINSKO VIJEĆE G. KNEGINCA Odobrene „uskrsnice“ i oslobođenje plaćanja komunalne naknade vatrogascima

Varaždinske vijesti | 17.2.2023. u 17:08h | Objavljeno u Našim krajem

Prva ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec održana je jučer, u prostorijama Vatrogasnog centra. Na dnevnom redu 20. sjednice bilo je ukupno 9 točaka, koje su prihvaćene jednoglasno.

Usvojen je Zaključak o usvajanju Izvješća o provedbi Plana upravljanja i raspolaganja imovinom Općine Gornji Kneginec za 2022. godine.

Navedeno je Izvješće nastalo primjenom dobre prakse iz odredaba Zakona o upravljanju državnom imovinom i prema preporukama navedenima u Izvješću o obavljenoj reviziji upravljanja i raspolaganja nekretninama jedinaca lokalne i područne samouprave na području Varaždinske županije.

Općinski su vijećnici usvojili Zaključak o prihvaćanju Izvješća o radu općinskog načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine i na navedeno Izvješće nisu imali primjedaba.

Vijećnici su donijeli i Zaključak o prihvaćanju prijedloga Ugovora o prijenosu financijskih sredstava za provedbu Programa javnih potreba u sportu na području Općine Gornji Kneginec za 2023. godine.

Time se ovlašćuje općinski načelnik da sa Športskom zajednicom Općine Gornji Kneginec potpiše ugovor o prijenosu 36.000,00 EUR za potrebe javnih potreba u sportu za ovu godinu.

Usvojena je i Odluka o dopuni Odluke o proglašenju statusa nerazvrstane ceste – javnog dobra u općoj uporabi kojima se odvojak Polevčica (odvojak Radničke ulice u Donjem Knegincu) i odvojak Milković na Glaviću (Varaždin Breg) upisuju kao nerazvrstane ceste.

Općinski su vijećnici prihvatili i Odluku o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda. Time je 30 operativnih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine Gornji Kneginec oslobođeno plaćanja komunalne i naknade za uređenje voda, i to u sveukupnom iznosu od 2.705,12 EUR.

Treba naglasiti da članovi naših vatrogasnih društava odrađuju tisuće radnih sati i za to ne primaju nikakvu naknadu riskirajući vlastiti život odlaskom u vatrogasne intervencije poput gašenja požara, tehničkih intervencija, prometnih nesreća i slično.

I ove će godine umirovljenici, nezaposlene osobe prijavljene u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Varaždin s prebivalištem na području Općine Gornji Kneginec ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć – „uskrsnicu“ u iznosu od 20,00 EUR.

Uskrsnice će se isplatiti u travnju, a u proračunu je za ovu vrstu pomoći osigurano oko 1 300 uskrsnica.

Pod posljednjom su točkom općinski vijećnici donijeli novi Pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave usklađujući ga sa Zakonom o javnoj nabavi i novom valutom umjesto dosadašnje hrvatske kune.