Općini Vinica i ove godine najviša ocjena transparentnosti proračuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Općini Vinica i ove godine najviša ocjena transparentnosti proračuna

VV | 3.7.2020. u 16:51h | Objavljeno u Našim krajem

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Općina Vinica  ponovno je dobila najvišu ocjenu transparentnosti – 5 te se i ove godine svrstala u najtransparentnije jedinice lokalne samouprave.

Pri utvrđivanju proračunske transparentnosti u obzir se uzimao izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018.;izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019.;prijedlog proračuna za 2020.;izglasani proračun za 2020.; i proračunski vodič za građane za 2020. 

- Lijepi je osjećaj kada Vam Institut za javne financije ponovno dodjeli najvišu ocjenu transparentnosti. To je rezultat uspješnog, efikasnog i predanog rada, pogotovo sada kada ste u prilici čitati svakakve gluposti koje su usmjerene na općinske djelatnike i moje suradnike. Hvala djelatnicima jedinstvenog upravnog odjela naše Općine na predanom radu, a onima koji nas nemilice blate i prozivaju želim svako dobro - komentirao je načelnik Marijan Kostanejvac.