Načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec

Općini Trnovec Bartolovečki ponovo čista petica za transparentnost u prikazivanju proračuna

| 2.7.2020. u 18:55h | Objavljeno u Našim krajem

Institut za javne financije objavio je analizu proračunske transparentnosti županija, gradova i općina za razdoblje od studenog 2019. do travnja 2020. godine. Među općinama „odlikašima“ ponovo je i Trnovec Bartolovečki, uz još njih 14 u Varaždinskoj županiji.

U istraživanju se proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. Za ovo razdoblje to su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020.

Analiza je pokazala da se prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava. U šest ciklusa istraživanja, porasla je s 1,8 na 4,1, no taj vrlo dobar prosjek i dalje prikriva popriličnu raznolikost razine proračunske transparentnosti. Prosječna transparentnost može se ocijeniti vrlo dobrom, pa i izvrsnom, jer prosjeci su županija 4,9, gradova 4,5 i općina 4. No, velike su razlike u broju objavljenih dokumenata – posebice među općinama – od nule do petice. Velike su razlike i u izvrsnosti – svih pet dokumenata objavljuje 90 % županija, ali samo 70 % gradova i 50 % općina.

Načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, HNS-ov Zvonko Šamec, ističe da su svi dokumenti vezani uz prijedlog i donošenje proračuna javno objavljeni na mrežnim stranicama Općine.

Objavljen je prijedlog proračuna, izglasan proračun, polugodišnje i godišnje izvješće te proračunski vodič. Upravo to je bila namjera ove izvršne vlasti – da našim mještanima ponudimo potpuni uvid na koji se način postupa s novcima poreznih obveznika. U potpunosti smo transparentni i sada već treću godinu zaredom potvrda toga stiže iz Instituta za javne financije koji je našoj Općini dodijelio čistu peticu – izjavio je Šamec.

Načelnik je na ovom rezultatu zahvalio suradnicima iz Jedinstvenog upravnog odjela te članovima Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki.