Općini Trnovec Bartolovečki ponovo čista petica za transparentnost Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Općini Trnovec Bartolovečki ponovo čista petica za transparentnost

Varaždinske vijesti | 5.7.2019. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem

Institut za javne financije objavio je novu analizu transparentnosti proračuna lokalnih jedinica za razdoblje od studenog 2018. do ožujka 2019. godine. Među općinama „odlikašima“ je i Trnovec Bartolovečki, uz njih još 12 u Varaždinskoj županiji.

U izvješću Instituta za javne financije Općina Trnovec Bartolovečki ističe se kao jedna od onih s vrlo dobro organiziranim i lako pretraživim mrežnim stranicama te kao jedna od najtransparentnijih lokalnih jedinica s prihodom nižim od 2.300 kuna po stanovniku.

Zadovoljan što je već drugu godinu zaredom Općina dobila najvišu ocjenu je i načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, koji ističe da je ovo priznanje važno za Općinu i da je ono ujedno priznanje svim djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela, na čelu s pročelnicom Sonjom Ružić-Cvrtnjak te članovima Općinskog vijeća s predsjednikom Mariom Sačićem.

Kazao je kako su svi dokumenti vezani uz prijedlog i donošenje proračuna javno objavljeni - od samog prijedloga proračuna, preko izglasanog proračuna, do polugodišnjeg i godišnjeg izvješća te proračunskog vodiča.

- Na ovaj način našim mještanima nudimo potpuni uvid na koji se način postupa s novcima poreznih obveznika. Zadržali smo visoke standarde od prošle godine, u potpunosti smo transparentni, a čista petica od Instituta za javne financije potvrda je toga – izjavio je Šamec.

Inače, u ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. te proračunski vodič za građane za 2019.

U analizi se ističe da bi, gledano prosječno, po vrstama lokalnih jedinica, županije mogle dobiti ocjenu odličan (4,9), a gradovi i općine vrlo dobar (4,3 odnosno 3,8). Svih pet dokumenata objavljuje 85 % županija, 51 % gradova i 44 % općina. Dodaje se da ohrabruje što je 26 % lokalnih jedinica zadržalo najvišu razinu transparentnosti i što ih je 37 % objavilo više dokumenata nego u prethodnom ciklusu.