Općini Bednja za sanaciju klizišta stiže 410 tisuća eura iz Državnog proračuna

VV | 4.10.2023. u 17:40h | Objavljeno u Našim krajem

U cilju ublažavanja posljedica prirodnih nepogoda koje su zadesile Varaždinsku županiju od svibnja 2023. godine, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku koja će značajno doprinijeti obnovi i sanaciji šteta na području županije. Ukupno 956 tisuća eura odobreno je za financiranje sanacija klizišta, pri čemu je najveći dio ovih sredstava pripao Općini Bednja.

Područje Varaždinske županije bilo je pogođeno brojnim prirodnim nepogodama koje su rezultirale značajnim štetama na infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima te poljoprivrednim površinama. Izvješća o šteti jasno ukazuju na razmjere problema, s više od 27 novoformiranih klizišta samo na području općine Bednja. Općini Bednja odobreno je 410 tisuća eura za sanaciju klizišta u Jamnu, što će omogućiti brzu obnovu i siguran povratak normalnom životu stanovnika ovog područja. Sredstva za pomoć Varaždinskoj županiji osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske. Načelnik Općine Bednja Damir Poljak izrazio je zahvalnost Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i dodijeljenim sredstvima.

- Ova financijska potpora od strane Vlade iznimno je važna za našu općinu. Bit će nam od velike pomoći u obnovi i sanaciji klizišta koja su uzrokovala značajnu štetu na našem području. Ponovno smo pozitivan primjer gdje pokazujemo sposobnost u uspješnom povlačenju sredstava iz Državnog proračuna, a ujedno pokazujemo i odlučnost u borbi s izazovima koje priroda postavlja pred nas - rekao je načelnik.

Općini Bednja značajnu pomoć pružili su i Varaždinska županija, na čelu s županom Anđelkom Stričakom, te Županijska uprava za ceste Varaždinske županije. Župan Stričak osobno je obišao teren, razgovarao s mještanima i pružio vrijednu podršku i pomoć. Također, Općina Bednja ostvarila je uspješnu suradnju s Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije kroz kontinuirane projekte sanacije prometnica, nerazvrstanih i lokalnih cesta na svom području.