Općine Mali Bukovec i Veliki Bukovec drugu godinu zaredom dobile peticu za transparentnost

MGA/VV | 7.7.2020. u 18:02h | Objavljeno u Našim krajem

Među 15 općina u Varaždinskoj županiji koje je Institut za javne financije ocijenio peticom za transparentnost su i općine Veliki Bukovec i Mali Bukovec.

U Općini Veliki Bukovec ističu da su od 2015. godine napravila veliki iskorak u proračunskoj transparentnosti.

- S najniže ocjene, odnosno nule 2015. godine, pa jedinice godinu dana kasnije, Općina je došla do najviše ocjene, i to drugu godinu zaredom, Institut za javne financije dodijelio je Velikom Bukovcu čistu peticu - ističu u Općini Veliki Bukovec.

Institut već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, koja podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i, između ostalog, utjecati i na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

– Ova je ocjena potvrda naših nastojanja da što transparentnije, što jasnije komuniciramo s građanima sve naše projekte. Puno smo truda uložili u to da doista budemo transparentni, jer naši građani to zaslužuju, budući da upravo zahvaljujući sredstvima koja oni uplaćuju u općinski proračun možemo realizirati brojne projekte za boljitak sviju nas – rekao je načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić, uz zahvalu svim svojim suradnicima koji su također doprinijeli tome da Općina Veliki Bukovec dobije najvišu ocjenu.

Inače, u istraživanju se proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. Za ovo razdoblje to su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020.

I Općina Mali Bukovec je drugu godinu zaredom dobila najvišu ocjenu. Nakon dviju trojki iz 2015., odnosno 2016. godine, proračunska je transparentnost 2017. ocijenjena jedinicom, ali godinu kasnije zabilježen je velik skok na četvorku.

– Lani i ove godine dobili smo čistu peticu i sve nas u Općini to iznimno veseli jer nastojimo što bolje informirati naše građane o tome kako i na što trošimo proračunska sredstva. Ova je ocjena dokaz da smo u tome uspjeli – rekao je načelnik Malog Bukovca Darko Marković. 

– Građani su ti koji pune općinski proračun i želja nam je da u svakom trenutku imaju uvid u sve ono što planiramo, odnosno realiziramo zahvaljujući tim sredstvima. Projekata je puno, nastojimo svim našim stanovnicima život učiniti što boljim, kvalitetnijim i ugodnijim i oni imaju pravo u svemu tome sudjelovati svojim prijedlozima, ali i primjedbama. Sve je, dakle, transparentno, a transparentni ćemo biti i dalje – zaključio je načelnik Marković.

Analiza je pokazala da se prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava. U šest ciklusa istraživanja, porasla je s 1,8 na 4,1, no taj vrlo dobar prosjek i dalje prikriva popriličnu raznolikost razine proračunske transparentnosti. Prosječna transparentnost može se ocijeniti vrlo dobrom, pa i izvrsnom, jer prosjeci su županija 4,9, gradova 4,5 i općina 4. No, velike su razlike u broju objavljenih dokumenata, posebice među općinama, od nule do petice. Velike su razlike i u izvrsnosti; svih pet dokumenata objavljuje 90 posto županija, ali samo 70 posto gradova i 50 posto općina.