Općina Vinica: Unatoč složenoj i specifičnoj 2020. uspješno završili godinu

Napisao/la: VV -

Svima je poznato kako nije bilo lako funkcionirati u vremenu pandemije COVID-a 19, ali u konačnosti moramo biti itekako zadovoljni jer smo unatoč svega realizirali započete, ali i započeli nove projekte. To su svakako projekti od najveće važnosti i značaja za Općinu od dogradnje dječjeg vrtića, sanacije klizišta, modernizacije i sanacije nerazvrstanih cesta, rekonstrukcije javne rasvjete postavljanjem novih LED svjetiljki na čitavom području općine, ugradnje lifta i dogradnje galerije općinske dvorane, započete rekonstrukcije vatrogasnog doma. Nadalje kroz zaštitu kulturne baštine na Kuriji Patačić završena je statička sanacija i uređena ulična fasada, na viničkom Burgu sanirane su ulazne zidine. Izvode se i radovi na Aglomeraciji. Tekuće investicije odnose se na nabavu malčera, postavljanje ograde na donjem dijelu groblja, postavljanje novog dječjeg igrališta u sklopu vrtića radi korone. Izvršena je rekonstrukcija svih postojećih dječjih igrala, prekrivena je nadstrešnica kod Lovačkom domu, nabavljene zaštitne maskice za sve mještane, set kuhinja u Društvenom domu u Vinica bregu, Pešćenici i Košarkaškom klubu Vinica, stolice za društveni dom u Gornjem Ladanju i Goruševnjaku, postavljano je električno zvono u kapelici na Trgu Matije Gupca.

Iz općinskog proračuna u 2020. godini isplaćene su potpore vatrogascima, športskim klubovima, udrugama, crkvi, srednjoj školi za članstvo Eko škole, osnovnoj školi kroz sufinanciranje produženog boravka, nabave radnih bilježnica i likovnih mapa, kupnju interaktivnog ekrana i osigurane nagrade odličnim učenicima. Osigurane su i nagrade za naše najbolje studente, nagrade za razna takmičenja, potpore studentima i učenicima deficitarnih zanimanja te sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima. Kroz tekuće donacije građanima i kućanstvima sufinancirali smo energetsku obnovu obiteljskih kuća, isplaćivali potpore za novorođenčad, sufinancirali osiguranje poljoprivrednih usjeva i trajnih nasada i okrupnjavanje zemljišta. Osigurali smo i isplatili sredstva za nabavu opreme OPG-ovima i poduzetnicima, subvencionirali kamate na dobivene kredite, a najveća stavka u potporama odnosi se na sufinanciranje ekonomske cijene smještaja djece u dječjim vrtićima.

Sve nabrojeno dokaz je brige o proračunskom novcu i njihovom racionalnom trošenju te brizi o svim važnim i životnim segmentima, čime smo dokazali da se ponašamo odgovorno i manirom dobrog gospodara. Kada se sva nabrojena ulaganja i potpore zbroje dolazimo do iznosa od preko 15 milijuna kuna, što je sigurno najviše u povijesti naše općine i to bez Aglomeracije vrijednosti 40 milijuna kn i revitalizacije Arboretuma i Centra kompetentnosti od 70 milijuna kn. Naša proračunska sredstva nisu bila dostatna za sve nabrojeno, međutim intervenirali su Vlada Republike Hrvatske, resorna ministarstva i osobno premjer gospodin Plenković, saborski zastupnik gospodin Stričak, državni tajnici, pomoćnici, župan, ravnatelji i direktori kao i svi ostali prijatelji Vinice, kojima ovim putem zahvaljujem, rekao je načelnik Marijan Kostanjevac.

- U ovoj godini očekujemo bolju epidemiološku situaciju u čitavoj državi kako bi nesmetano nastavili sa aktivnostima Aglomeracije i revitalizacije Arboretuma, a cilj nam je pripremiti svu dokumentaciju za izgradnju nove školske športske dvorane, kroz energetsku obnovu obnoviti Društveni dom u Gornjem Ladanju, urediti poljske puteve, riješiti odvodnju oborinskih voda gdje su radovi na Aglomeraciji završeni, sudjelovati u EU projektima, kao i niz svih drugih aktivnosti. Općina je prošle godine postala vlasnikom dječjeg vrtića koji ima kapacitet do 110 djece, a od ove godine na prijedlog načelnika sufinanciranje ekonomske cijene koje je do sada bilo 50% iznositi će 60%. Navedena mjera uvedena je loše demografske slike koja je pogodila i našu općinu, međutim općina je već lani izmijenila visinu potpore tako da za prvo dijete iznosi 5.000,00 kn, a za svako slijedeće uvećava se za 1.000,00 kn. Važno je nadalje naglasiti da su kao odraz želja da što veći broj mladih ostane u Općini Vinica kao i da se u nju dosele, na snazi potpore našim mladim obiteljima koje uz državne mogu koristiti i općinske potporeizjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.