Općina Vinica: Unatoč složenoj i specifičnoj 2020. uspješno završili godinu

VV | 5.2.2021. u 16:10h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Svima je poznato kako nije bilo lako funkcionirati u vremenu pandemije COVID-a 19, ali u konačnosti moramo biti itekako zadovoljni jer smo unatoč svega realizirali započete, ali i započeli nove projekte. To su svakako projekti od najveće važnosti i značaja za Općinu od dogradnje dječjeg vrtića, sanacije klizišta, modernizacije i sanacije nerazvrstanih cesta, rekonstrukcije javne rasvjete postavljanjem novih LED svjetiljki na čitavom području općine, ugradnje lifta i dogradnje galerije općinske dvorane, započete rekonstrukcije vatrogasnog doma. Nadalje kroz zaštitu kulturne baštine na Kuriji Patačić završena je statička sanacija i uređena ulična fasada, na viničkom Burgu sanirane su ulazne zidine. Izvode se i radovi na Aglomeraciji. Tekuće investicije odnose se na nabavu malčera, postavljanje ograde na donjem dijelu groblja, postavljanje novog dječjeg igrališta u sklopu vrtića radi korone. Izvršena je rekonstrukcija svih postojećih dječjih igrala, prekrivena je nadstrešnica kod Lovačkom domu, nabavljene zaštitne maskice za sve mještane, set kuhinja u Društvenom domu u Vinica bregu, Pešćenici i Košarkaškom klubu Vinica, stolice za društveni dom u Gornjem Ladanju i Goruševnjaku, postavljano je električno zvono u kapelici na Trgu Matije Gupca.

Iz općinskog proračuna u 2020. godini isplaćene su potpore vatrogascima, športskim klubovima, udrugama, crkvi, srednjoj školi za članstvo Eko škole, osnovnoj školi kroz sufinanciranje produženog boravka, nabave radnih bilježnica i likovnih mapa, kupnju interaktivnog ekrana i osigurane nagrade odličnim učenicima. Osigurane su i nagrade za naše najbolje studente, nagrade za razna takmičenja, potpore studentima i učenicima deficitarnih zanimanja te sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima. Kroz tekuće donacije građanima i kućanstvima sufinancirali smo energetsku obnovu obiteljskih kuća, isplaćivali potpore za novorođenčad, sufinancirali osiguranje poljoprivrednih usjeva i trajnih nasada i okrupnjavanje zemljišta. Osigurali smo i isplatili sredstva za nabavu opreme OPG-ovima i poduzetnicima, subvencionirali kamate na dobivene kredite, a najveća stavka u potporama odnosi se na sufinanciranje ekonomske cijene smještaja djece u dječjim vrtićima.

Sve nabrojeno dokaz je brige o proračunskom novcu i njihovom racionalnom trošenju te brizi o svim važnim i životnim segmentima, čime smo dokazali da se ponašamo odgovorno i manirom dobrog gospodara. Kada se sva nabrojena ulaganja i potpore zbroje dolazimo do iznosa od preko 15 milijuna kuna, što je sigurno najviše u povijesti naše općine i to bez Aglomeracije vrijednosti 40 milijuna kn i revitalizacije Arboretuma i Centra kompetentnosti od 70 milijuna kn. Naša proračunska sredstva nisu bila dostatna za sve nabrojeno, međutim intervenirali su Vlada Republike Hrvatske, resorna ministarstva i osobno premjer gospodin Plenković, saborski zastupnik gospodin Stričak, državni tajnici, pomoćnici, župan, ravnatelji i direktori kao i svi ostali prijatelji Vinice, kojima ovim putem zahvaljujem, rekao je načelnik Marijan Kostanjevac.

- U ovoj godini očekujemo bolju epidemiološku situaciju u čitavoj državi kako bi nesmetano nastavili sa aktivnostima Aglomeracije i revitalizacije Arboretuma, a cilj nam je pripremiti svu dokumentaciju za izgradnju nove školske športske dvorane, kroz energetsku obnovu obnoviti Društveni dom u Gornjem Ladanju, urediti poljske puteve, riješiti odvodnju oborinskih voda gdje su radovi na Aglomeraciji završeni, sudjelovati u EU projektima, kao i niz svih drugih aktivnosti. Općina je prošle godine postala vlasnikom dječjeg vrtića koji ima kapacitet do 110 djece, a od ove godine na prijedlog načelnika sufinanciranje ekonomske cijene koje je do sada bilo 50% iznositi će 60%. Navedena mjera uvedena je loše demografske slike koja je pogodila i našu općinu, međutim općina je već lani izmijenila visinu potpore tako da za prvo dijete iznosi 5.000,00 kn, a za svako slijedeće uvećava se za 1.000,00 kn. Važno je nadalje naglasiti da su kao odraz želja da što veći broj mladih ostane u Općini Vinica kao i da se u nju dosele, na snazi potpore našim mladim obiteljima koje uz državne mogu koristiti i općinske potporeizjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.