Općina Vidovec plaćat će račune za otpad socijalno ugroženim mještanima Foto: Ivana Dreven

Općina Vidovec plaćat će račune za otpad socijalno ugroženim mještanima

| 26.10.2018. u 07:54h | Objavljeno u Našim krajem

Budući da na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća općine Vidovec nije prihvaćen prijedlog Odluke o stipendijama, na prijedlog Dubravka Zavrtnika, zamjenika općinskog načelnika, uskoro bi trebala biti sazvana izvanredna sjednica samo o toj temi.

Naime, u prijedlogu je bilo navedeno da vrstu, broj i mjesečnu visinu stipendija za svaku školsku/akademsku godinu određuje općinski načelnik, ovisno o iznosu koji je za tu namjenu osiguran u općinskom proračunu, a većina vijećnika složila se da bi ovom Odlukom trebalo definirati točne iznose stipendija, ovisno o kategoriji i mjestu studiranja.

- Vijećnici nisu prihvatili prijedlog Odluke o stipendijama jer u njemu nije bio preciziran iznos stipendija po kategorijama učenika i studenata. Smatram da je to dobar razlog te sam predložio da se uskoro sazove izvaredna sjednica Vijeća samo o toj temi, tako da što prije možemo raspisati natječaj te da studenti i učenici znaju koliko će iznositi općinske stipendije - istaknuo je Dubravko Zavrtnik.

Prošle je godine općinsku stipendiju od 250 kuna mjesečno dobilo 35 srednjoškolaca, dok je stipendija za devetero studenata iznosila 350 kuna, za što je iz općinskog proračuna izdvojeno oko 120.000 kuna godišnje. S obzirom na to da su vijećnici jučer, kao i nekoliko puta ranije, odlučivali i o dodjeli pojedinačne nagrade za uspješne studente, Edo Košić (HDZ) predložio je da se i za dodjeljivanje takvih nagrada odrede kriteriji i način dodjele.

vidovec_opcinsko_vijece_listopad_2018_8.jpg

Jednoglasno pak je prihvaćena odluka o kriterijima za preuzimanje obveze korisnika plaćanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada. Općina Vidovec tako će plaćati račune za odvoz otpada korisnicima zajamčene minimalne naknade (samac ili kućanstvo) s prebivalištem na području općine koji ostvaruju pravo na podmirenje troškova stanovanja u skladu s odredbama Odluke o socijalnoj skrbi Općine Vidovec, te staračkim kućanstvima (dva člana) od 65 godine života pa nadalje, odnosno samcima s prebivalištem na području Općine Vidovec. Ipak, u slučaju da staračko kućanstvo ili samac živi na adresi na kojoj su evidentirana dva ili više kućanstava, neće imati pravo na podmirenje računa.

- I dosad su određene osjetljive kategorije stanovnika naše općine, poput staračkih i samačkih domaćinstava, bile djelomično ili u potpunosti oslobođene plaćanja cijene zbrinjavanja otpada. Općina će i im dalje pomagati kod podmirenja računa, ali sada će to ići direktno iz proračuna, ovisno o broju korisnika, odnosno domaćinstava koja ne mogu izvršavati svoje obveze prema tvrtki Čistoća - rekao je Zavrtnik.

Dosad je molbu za podmirenjem računa za odvoz otpada podnijelo 20-ak osoba, no očekuje se da će u konačnici korisnika ovog prava biti više.

Općinski vijećnici većinom su glasova prihvatili prijedlog Poslovnika o radu Općinskog vijeća, no nije prihvaćen amandman Stjepana Smernjaka (SDP) da se na početku sjednice održava "aktualni sat", uz obrazloženje da vijećnici pitanja i dalje mogu postavljati pod točkom "Razno" na kraju sjednice.

vidovec_opcinsko_vijece_listopad_2018_7.jpg

Među ostalim, jednoglasno je prihvaćena i Odluka o zaduživanju temeljem okvirnog kredita po transakcijskom računu. Naime, Općina Vidovec zadužit će se uzimanjem kratkoročnog kredita, odnosno zatražit će dopušteno prekoračenje po transakcijskom računu u poslovnoj banci do iznosa od 600.000 kuna, na rok od 12 mjeseci, uz kamatnu stopu 6,50% godišnje. Kako je pojašnjeno, namjena kredita je podmirivanje tekućih obveza, zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza. ovom je prilikom ujedno spomenuto da je proračunski manjak s 23. listopada iznosio 936.710 kuna.