Načelnik općine Zvonko Šamec s grbom i zastavom Općine

Općina Trnovec Bartolovečki dobila grb i zastavu

| 10.3.2017. u 08:41h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Trnovec Bartolovečki dobila je svoju službenu zastavu i grb. Jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća, na jučerašnjoj sjednici, prihvaćen je prijedlog izgleda grba i zastave na kojima dominira cvijet hrvatske kockavice te valovita srebrno-bijela greda koja simbolizira bogatstvo vodnog sliva rijeka Drave i Plitvice, potoka Zbel i akumulacijskog jezera. Zastava je plave boje i na njoj je, kao i na grbu, šest cvjetova koji predstavljaju šest naselja Općine.

Govoreći o idejnom rješenju Mladena Stojića iz Rijeke, autora grba i zastave, načelnik Općine Zvonko Šamec naglasio je da je dosta kvalitetnih rješenje pristiglo na natječaj, no da je Povjerenstvo odlučilo i predložilo Općinskom vijeću spomenuto rješenje.

Uvjeren sam da smo dobili jako dobro rješenje i da će svi mještani prihvatiti i zavoljeti grb i zastavu. Riječ je o simbolu zajedništva, pripadnosti našoj domovini i simbolu bogatstva i dostojnog života uz našu Dravu. Važno je da grb i zastava ističu naše zajedništvo – naglasio je Šamec.

Osim što su prihvatili izgled grba i zastave vijećnici su jednoglasno prihvatili financijsko izvješće za proteklu godinu. Općina je u 2016. prihodovala ukupno 11,05 milijuna kuna što je na razini 99,5 posto planiranog proračuna nakon usvojenog posljednjeg rebalansa. U odnosu na prethodnu godinu radi se o ostvarenju od 85 posto budući da su prihodi u 2015. bili na razini 13,1 milijun kuna. Neostvarenih, a planiranih 2,6 milijuna kuna, odnose se na planirana sredstva s nacionalne razine.

– Odstupanje u najvećem iznosu odnosi se na kapitalne pomoći proračunu iz drugih proračuna, a radi se o 2,6 milijuna kuna. Iako smo planirali ta sredstva s nacionalne razine, „zakazala“ je država jer nije došlo, iako je nekoliko puta najavljivano, do raspisivanja natječaja za projekte ulaganja u nerazvrstane ceste. Računali smo i na prijavu projekta za početak realizacije izgradnje Društvenog doma u Trnovcu, no i tu je izostalo raspisivanje natječaja. Općina je već odavno pripremila svu potrebnu dokumentaciju, no izostala je potpora s nacionalne razine odnosno raspisivanje natječaja – pojasnio je Šamec.

Što se tiče rashodovne strane financijskog izvješća ukupni troškovi u prošloj godini iznosili su 11,25 milijuna kuna. S prenijetim viškom sredstava iz 2015. Općina Trnovec Bartolovečki prošlu je godinu zaključila pozitivno odnosno s viškom prihoda većim od 331 tisuću kuna.

Vijećnici su također jednoglasno prihvatili izvješće o radu načelnika Šameca za drugu polovicu prošle godine.

Ulaganje veće od 800 tisuća kuna u uređenje prometnice u Ulici Male ledine u Trnovcu, obnova kapele Majke Božje Snježne, dovršetak kanalizacijskog sustava, također u Trnovcu, te HEP-ovi radovi na zamjeni dotrajalih drvenih stupova betonskima u dvije ulice u Šemovcu, samo su neki od većih radova u drugoj polovici 2016. Održan je i niz društvenih, kulturnih i zabavnih događanja dok je Općina i dalje nastavila pomagati programe od obrazovanja do socijalnih – kazao je Šamec na sjednici.

Načelnik je ujedno vijećnicima prezentirao brojke prema kojima je u protekle četiri godine, u razne projekte i radove po cijeloj Općini, uloženo više od 50 milijuna kuna. Riječ je o najvećoj razini ulaganja kada se uzmu u obzir sve općine u Varaždinskoj županiji.