Općina Sračinec i načelnik Novoselec kažnjeni jer siromašnim mještanima nisu slali ovrhe

Napisao/la: VV -
Općina Sračinec i načelnik Novoselec kažnjeni jer siromašnim mještanima nisu slali ovrhe Foto: Općina Sračinec

Prije nekoliko dana u Općinu Sračinec stigla je pravomoćna presuda Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske kojom se odbijaju žalbe Općine Sračinec i načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca. Općina Sračinec, kao pravna osoba kažnjena je s 200.000 kuna, a načelnik Novoselec kao odgovorna osoba s 40.000 kuna kazne - jer su bili socijalno osjetljivi.

O čemu se tu radi? Općina Sračinec, baš kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, naplaćuje komunalnu naknadu, koja je izvorni prihod proračuna, a tako prikupljena sredstva koriste se za održavanje komunalne infrastrukture.

Presuda prema zakonu, ali ne i pravdi

No, prije nekoliko godina, općine su dobile zadatak naplate naknade za uređenje voda, za račun Hrvatskih voda. Time je iznos koji plaćaju kućanstva porastao za oko 200 % i naravno, dogodilo se to da neka kućanstva socijalno ugroženih mještana to više nisu mogla plaćati. Sve više neplaćenih računa, značilo je i potencijalno sve više ovrha nad ekonomski najugroženijim mještanima Sračinca i Svibovca Podravskog. I tu se krije krimen općine i načelnika - nisu dužnicima odmah poslali ovrhe. Zbog toga sada moraju platiti ove visoke kazne, zbog čega je reagirao načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

- Mi u Općini Sračinec nismo ni roboti niti birokrati, nas su izabrali naši mještani, mi smo njima na usluzi i pomoći. Čim smo vidjeli uplatnice koje smo kao Općina bili prisiljeni slati kućanstvima, bilo nam je jasno da će veliki broj uplatnica ostati neplaćen. Dobro poznajemo sva kućanstva u financijskim poteškoćama, znamo za mnogobrojne starce i starice koji žive sami i jedva smognu novca za hranu. Slanjem ovrha tim ljudima, njihov opstanak bio bi ugrožen. Svake godine ljudima pomažemo kada im isključe struju ili plin, dijelimo pomoć umirovljenicima, a valja znati da socijalna skrb nije u nadležnosti općine već države. Svi dobro znamo što znači ovrha - to znači da obaveza plaćanja računa od stotinjak kuna za ovršenika može porasti na 1000 kuna. Prema tumačenju zakona, svim mještanima koji su bili dužni trebali smo poslati ovrhu. Mi to jednostavno nismo htjeli. Mogu samo reći da je presuda utemeljena na zakonu i pravu, ali ne i pravdi - komentirao je Novoselec.

Na pitanje je li Općina ipak imala način za naplatu duga Novoselec je rekao kako Općina redovito šalje opomene i uvjetuje primanja poput stipendija i pomoći umirovljenicima plaćenim obvezama prema Općini.

- I to je dobro funkcioniralo jer ljudi su plaćali kada su mogli. No morali smo slati ovrhe! - upozorio je Novoselec koji dodaje kako je postupak protiv Općine i njega pokrenut temeljem prijave oporbenog vijećnika, bolje situirane osobe, očito bez imalo socijalne osjetljivosti.

Prijava zbog političkih ambicija?

- Prijavio je Općinu i mene da ne šaljemo ovrhe njegovim sumještanima. Prijava za prekršaj je podnesena i sud je sada dosudio ovako drakonske kazne. Nažalost, zbog osobnih političkih ambicija jednog oporbenog općinskog vijećnika, kojem bi prvenstveno trebao biti cilj pomoći stanovnicima općine, bit ćemo prisiljeni slati ovrhe za svaki račun koji nije plaćen u predviđenom roku, što je za mene apsolutno neprihvatljivo, s obzirom na vremena u kojima živimo - zaključio je načelnik Općine Sračinec.
Inače, nije poznat slučaj da je neka jedinica lokalne samouprave ovako kažnjena zbog toga jer nije slala ovrhe svojim mještanima. U Općini Sračinec najveći broj dužnika dolazi upravo iz socijalno najugroženijih domaćinstava. Znamo koliko milijardi kuna su dužni razni "poduzetnici", porezni dug oprašta i središnja država i Porezna uprava i mnogobrojne općine i gradovi. Mnogi od njih su u istom ovom prekršaju - ne ovršuju svoje mještane, a općina Sračinec će zbog prijave jedne osobe sada ostati bez 200.000 kuna svojih prihoda.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.