Općina Petrijanec osigurala sredstva za poboljšanje uvjeta lokalnim pčelarima

Varaždinske vijesti | 26.6.2022. u 09:42h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Petrijanec osigurala sredstva za poboljšanje uvjeta lokalnim pčelarima. Preko udruge Pčelarstvo online nabavila i osigurala pogače za prihranu pčela!

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, mag.ing.mech lokalnim je pčelarima kao znak podrške u očuvanju pčelinjeg fonda osigurao u ime Općine te 25.6.2022. godine i podijelio pogače za pčele kojima će pčelari prihraniti svoje pčele tijekom bespašnog razdoblja.

“Svakodnevno svjedočimo klimatskim promjenama, a pčele su kao što je poznato neophodne za naš ekosustav. Pružaju nam uz proizvode neprocjenjive i najjeftinije opsežne usluge oprašivanja kako divljih tako i kultiviranih biljaka te na taj način osiguravaju biološku raznolikost naših staništa na pojedinoj mikrolokaciji.” izjavio je tijekom podjele pogača Željko Posavec.

"Lokalni pčelari su zaista nešto što lokalna zajednica treba cijeniti, baš kao i u slučaju Petrijanca. Naime kao i pčele, treba biti svjestan kako lokalni pčelari provode svoje vrijeme pokušavajući svijet oko sebe učiniti zdravim i lijepim. Nije više neka "tajna" kako je populacija pčela u svijetu imala strmoglavi pad zbog pada broja pčela. Uzroci pada broja su složeni, ali nisu ograničavajući samo na uporabu neonikotinoidnih pesticida. Uzroci između ostalog leže i u gubitku prirodnih staništa, sve oskudnije i upitne pčelinje paše no i kod stresne migracijsko-pčelarske prakse." izjavio je u razgovoru predsjednik udruge Pčelarstvo online Antun Karlović.

“Općina Petrijanec svjesna je da o pčelama i velik dio naše hrane koju jedemo ali i hrane za životinje. Zbog toga je nužno raditi na očuvanju lokalnog pčelinjeg fonda koji je kao takav najjeftiniji i najbolji servis potpore svim ostalim poljoprivrednicima. Samo je držanje pčela izazovno i pčelarima Općina Petrijanec pruža održivu potporu na ovaj način.” rekao je Željko Posavec.

Prigodnoj primopredaji su uz načelnika bili prisutni i predsjednik udruge Pčelarstvo online te pčelari članovi udruge Općine Petrijanec.

Kako je najavio inicijator ove akcije Franjo Jambrošić: “U planu je u Petrijancu i otvaranje samostalne produžnice udruge Pčelarstvo online koja bi svojim aktivnostima i edukacijjama pokušala dodatno približiti pčelarstvo i pčelinje proizvode lokalnim poljoprivrednicama, vrtićkoj i školskoj djeci te umirovljenicima. Sve skupa vas očekujemo 29.6. 2022. godine kada Općina Petrijanec 29. lipnja slavi Dan općine – blagdan sv. Petra i Pavla. na našem prigodnom pčelarskom štandu. “

3 načina za podršku lokalnim oprašivačima
• Sadite biljke pogodne za oprašivanje i prestanite koristiti pesticide. Ovo je jedan od najlakših načina da se uključite.
• Sagradite mali "hotel" za oprašivače.
• Podržite lokalnog pčelara kupnjom njegovih proizvoda.

petrijanec_pcelari_27062022_1.jpg

petrijanec_pcelari_27062022_2.jpg

petrijanec_pcelari_27062022_3.jpg

petrijanec_pcelari_27062022_4.jpg

petrijanec_pcelari_27062022_5.jpg

petrijanec_pcelari_27062022_6.jpg

petrijanec_pcelari_27062022_7.jpg