Općina Martijanec za Božić darovala bebe i predala božićnice za studente Foto: Općina Martijanec

Općina Martijanec za Božić darovala bebe i predala božićnice za studente

| 31.12.2018. u 18:16h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Martijanec iskoristila je vrijeme blagdana za dodjelu novčanih darova roditeljima beba rođenih u 2018. godini i podjelu božićnica studentima. Ove je godine u Martijancu rođeno 22-oje djece, što je troje više nego u godini ranije. Načelnik Općine, Dražen Levak, roditeljima je uručio po 1000 kuna novčanog dara i najavio dvostruko veći iznos u godini koja slijedi.

Ove je godine više i studenata - lani ih je bilo 42-oje, danas ih je 48. Svi su oni od Općine Martijanec dobili po 1000 kuna božićnice. Načelniku Levaku je drago da Martijanec ima studente različitih usmjerenja – matematike, ukrajinskog jezika, francuskog, novinarstva, fizike…

I zbog toga je svjestan da u općini ne mogu zadovoljiti svoje profesionalne izazove. Međutim, on smatra da to nije razlog za odlazak iz Martijanca.

- Svi smo svjesni da ni najmodernija infrastruktura ili vrhunski standard ne znače ništa, ako ih nema tko uživati. Znamo da jedno za sobom povlači drugo, međutim i najmodernija sela imaju problem jer mladi jednostavno tu ne žele živjeti. Njima nedostaju sadržaji gradova, poput kazališta, koncerata i društvenog života, a koje im mi ne možemo pružiti. Također, oni studiraju ono što njih zanima, a općina nema radna mjesta za njih, kao primjerice za profesora ukrajinskog jezika. Međutim, omogućimo li im obiteljski život u sigurnom okruženju, modernom infrastrukturom da mogu bez problema odlaziti na posao i dobrim se cestama vraćati doma, vjerujem da bi rado tako živjeli. Uostalom, cijeli svijet danas živi na taj način. Također, zašto netko iz Martijanca ne bi odlazio na kazalište predstave u Zagreb ako ga to zanima? I onda se dobrim cestama za sat i nešto vratiti doma? Ali to si treba moći priuštiti bez narušavanja kućnog budžeta. To je ono što nam treba – imati uvjete za fleksibilnost. Nitko nema sve: velikim gradovima nedostaje sigurnost, malim općinama fale radna mjesta. Imaju li mogućnost koristiti najbolje od svega u maloj Hrvatskoj, ljudi nemaju razloga odlaziti ni sa sela niti iz države. A, kad su zadovoljni mještani će se aktivno uključiti u rad zajednice od čega će ona imati korist. Takav život mi želimo ovim bebama i studentima. Da u Martijancu imaju dom i sigurnost, da s voljom rade za zajednicu, ali i da si mogu priuštiti dobar posao i životni standard. – rekao je načelnik Levak.

martijanec_stipendije2.JPG

Označeno u