Općina Kneginec: Održano korisno predavanje liječnika o osteoartritisu Foto: Općina Kneginec

Općina Kneginec: Održano korisno predavanje liječnika o osteoartritisu

Varaždinske vijesti | 11.7.2019. u 14:43h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 10. srpnja temeljem suradnje Općine Gornji Kneginec i Opće bolnice Varaždin, u društvenom domu u Turčinu održano je predavanje liječnika Opće bolnice Varaždin kojemu je nazočilo šezdesetak građana.
Predavanje s temom osteoartritisa kuka i metodama liječenja pod nazivom "Kuk naš svagdašnji" održao je dr. Marko Hlebar, pročelnik Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin, zatim je dr. Domagoj Mlinarić održao predavanje naziva "S koljena na koljeno" o osteoartritisu koljena te metodama liječenja, dok je završno predavanje o prijelomima starije životne dobi s temom "...i pad je novi početak!" održao dr. Siniša Fučkar.

Nakon kardiovaskularnih oboljenja, drugi po učestalosti uzrok kronične radne nesposobnosti je osteoartritis. U visokorazvijenim zemljama svijeta kod 50% svih osoba starijih od 40 godina morfološki se mogu dokazati artrotske promjene na kostima, odnosno zglobovima, s tim da su u toj životnoj dobi još bez kliničkih simptoma. S godinama se javljaju degenerativne promjene na zglobnoj hrskavici, koje onda uzrokuju patološke promjene i na ostalim dijelovima zgloba. Kao posljedica svega navedenog se jave bolovi i oštećenje funkcije zahvaćenog zgloba. Uz opisane promjene koje se javljaju uslijed osteoartritisa, starenje prati i povećana učestalost prijeloma koji su usko vezani uz osteoporozu.

S obzirom na raširenost gore navedenih tegoba među populacijom ne čudi da su i žitelji Općine Gornji Kneginec došli saslušati liječnike specijaliste te su u interaktivnoj komunikaciji pokušali naći eventualno rješenje za svoje probleme. Predavanju je nazočila i liječnica opće prakse Željka Perčilinić Rogar, predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Bubnjarić i zamjenik općinskog načelnika Robert Đuranec, koji je u uvodnom dijelu pozdravio sve nazočne i zahvalio im se na odazivu.