Općina Jalžabet potpisala sporazum s Prekomom za priključenje "Zero Waste" strategiji

| 3.2.2023. u 15:20h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Jalžabet je danas u Domu kulture Jalžabet potpisala ugovor pristupanja međunarodnoj strategiji Zero Waste 2025. sa svojom komunalnom tvrtkom Prekom. Uz Jalžabet, pristupanje toj strategiji potpisao je ugovor i predstavnik općine Pribislavec, dok je za Jalžabet potpisnik bio načelnik Rajko Solar.

- Danas smo se ovdje okupili kako bi sve žitelje Općine Jalžabet i Pribislavec odnosno žitelje svih 14 JLS potaknuli na očuvanje okoliša za nas, za svoju djecu, za unuke odnosno za sve koji živimo na ovom području. Sakupili smo se da velimo ,,NE" bacanju otpada u okoliš jer nepropisni bačen otpad neće se razgraditi desetke pa i stotine godina, ,,NE" spaljivanju otpada u pećima na kruta goriva jer ispuštamo opasne dioksine u okoliš, ,,NE" krivom sortiranju otpada jer to netko mora dodatno sortirati, a onda to poskupljuje sustav... Krenuli smo 2006. godine u izgradnju zajedničkog sustava gospodarenja otpadom, a danas okupljamo 14 JLS iz Županije Varaždinske i Međimurske. Kako se sve naše JLS svrstavaju u sam vrh odvojenog prikupljanja otpada u Hrvatskoj logičan sljedeći korak je naše putovanje u društvo bez otpada odnosno pridruživanje međunarodnoj strategiji ,,Zero waste" - rekao je Siniša Radiković, direktor Prekoma.

get_hi_media_1.jpg

Zero waste je svjetski pokret koji promovira život bez stvaranja ikakvog otpada. Zerowasteri su ljudi koji žive s nula otpada. Naglasak je na korištenju održivih materijala (staklo, drvo, metal), izbjegavanju jednokratnih proizvoda ( npr. plastične čaše) ili onih manje kvalitete (npr. fast fashion odjeća). Temeljna načela zovu se “5 Rs” a riječ je o: refuse, reduce, reuse, recycle, rot.

- Među nekim ciljevima do 2025. godine su odvojeno sakupiti i obraditi do 75% otpada u našim građevinama, smanjiti količinu MKO sa sadašnjih 70kg po stanovniku na 60 kg po stanovniku godišnje, izgraditi reciklažno dvorište za prihvat i obradu građevinskog otpada u najvećoj mogućoj mjeri ojačati prioritete na području gospodarenja otpadom (sprečavanje nastanka otpada, ponovna upotreba i recikliranje), količine deponiranog otpada na odlagalište smanjiti na najnižu moguću razinu - rekao je Radiković koji je također spomenuo što su do sada ostvarili unutar te strategije.

- Kada smo pristupili grupaciji Prekom 1. svibnja prošle godine, to nije bilo na opće oduševljenje i kad čujemo rezultate koje imamo, a to je 50 posto odvojenog otpada ispada da smo najlošiji u ovoj grupaciji, ali treba spomenuti kako smo godinu dana prije toga imali svega 26 posto odvojenog otpada. Tu se vidi nekakav napredak. U godinu pol smo odradili akciju čišćenje divljih odlagališta i akciju saniranja divljih deopnija, a valja napomenuti i edukacije sa školom i vrtićem - napomenuo je načelnik Solar. 

get_hi_media_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci