Stop nesrećama: umjesto semafora u Gornjem Knegincu na cesti D3 - kružni tok, gradit će se još jedan

Varaždinske vijesti | 9.4.2021. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Zbog učestalih prometnih nesreća na semaforiziranom raskrižju državne ceste DC 3 s Vukovarskom i Topličkom ulicom u Gornjem Knegincu, izvršene su potrebne radnje u cilju izgradnje kružnog toka na navedenom raskrižju, te je izgradnja kružnog toka radnog naziva "Kneginec 1" uvrštena u plan izgradnje Hrvatskih cesta za ovu godinu - priopćili su iz Općine Gornji Kneginec.

Tim su povodom u četvrtak, 8. travnja, raskrižje obišli Davor Bobičanec, rukovoditelj Poslovne jedinice Hrvatskih cesta Varaždin i saborski zastupnik Anđelko Stričak, u pratnji općinskog načelnika Gorana Kaniškog.

- Općina Gornji Kneginec spada među najrazvijenije općine, gledano ne samo sa županijske već i državne razine, na čemu čestitam aktualnom općinskom vodstvu na čelu sa načelnikom Goranom Kaniškim. Njihova poduzetnička zona, tj. iznimno razvijeno gospodarstvo i uređena društvena infrastruktura zahtijevaju kvalitetne prometnice. Sigurnost svih sudionika u prometu je prioritet, a ova investicija će doprinijeti upravo tome, sigurnosti i protočnosti prometa. Hrvatske ceste na području Varaždinske županije, zahvaljujući dobroj suradnji s resornim ministrom Olegom Butkovićem i direktorom Hrvatskih cesta Josipom Škorićem, trenutačno imaju otvoreno nekoliko gradilišta čija će vrijednost relaiziranih radova ove godine iznositi oko 100 milijuna kuna - izjavio je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Iz Općine napominju da navedeno raskrižje predstavlja crnu točku na državnoj cesti D3 jer su prometne nesreće učestale te su time životno ugroženi svi sudionici u prometu pa je bilo neophodno žurno pristupiti rekonstrukciji navedenog raskrižja.

Hrvatske ceste su rekonstrukciju ovog raskrižja u kružno raskrižje (kružni tok), planirane vrijednosti 6,5 milijuna kuna, već uvrstile u plan javne nabave za 2021. godinu, kao i kompletan nadzor nad radovima u planiranoj vrijednosti od 250.000 kuna. Natječaj će se provesti početkom druge polovice godine, a nakon toga sklopit će ugovor o izvođenju radova, dok bi radovi uslijedili u drugoj polovici ove godine. Predviđeno vrijeme izvođenja radova na izgradnji kružnog toka je 4 mjeseca.

Još jedna od kritičnih točki u prometu na području općine Gornji Kneginec nalazi se na raskrižju državne ceste DC3 s Kolodvorskom ulicom u Turčinu (prema željezničkoj stanici), gdje su već ranije zbog učestalih prometnih nesreća te svakodnevnih prekoračenja brzine postavljeni semafori, na inicijativu Općine Gornji Kneginec i Policijske uprave Varaždinske.

- Budući da i dalje, usprkos semaforizaciji raskrižja, dolazi do ugrožavanja sigurnosti pješaka koji preko obilježenih pješačkih prijelaza prelaze DC3 na navedenom raskrižju, i to najviše od teretnih vozila koja velikom brzinom iz smjera Varaždinbrega nailaze na postojeće semaforizirano raskrižje, Hrvatske ceste u izradi su projektne dokumentacije rekonstrukcije i tog raskrižja u kružni tok, radnog naziva "Kneginec 2", te je već i za navedeni kružni tok predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole - dodali su iz Općine Gornji Kneginec.

kruzni_tok_Kneginec_1.jpg

HC_kruzni_tok_kneginec_turcin_D3.jpg