Općina Gornji Kneginec: U novu godinu mandata sa 14 novih projekata vrijednih 13 milijuna kuna

| 18.7.2018. u 21:21h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Općina Gornji Kneginec jedna je od najrazvijenijih općina u našoj županiji, a to pokazuju i projekti koji su odrađeni i oni koji su u planu.

Na izmaku prve godine mandata Općina se može pohvaliti s dovršena dva velika projekta - izgradnjom novog dječjeg vrtića i izgradnjom novog vatrogasnog doma DVD-a Donji Kneginec.

- S prvim danima ove godine Dječji vrtić Bubamara s radom je započeo u novoizgrađenom objektu nasuprot Osnovne škole u Gornjem Knegincu. Djeca i njihove odgojiteljice odlično su se snašli u novom vrtiću. U vrtićkom i predškolskom odgoju trenutno imamo 240 polaznika, a pripremaju se i novi programi za vrtić u suradnji s državom, kao što je produljeni rad vrtića kroz popodnevnu smjenu vrtića, usluge stručnjaka vezano uz pravilan razvoj djece i edukacija odgojiteljica, a za što će tijekom dvije godine biti utrošeno 2,5 milijuna kuna. Naravno, sve u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje će izdvojiti potrebna financijska sredstva kako se ne bi radio dodatni trošak roditeljima - istaknuo je načelnik Općine Gornji Kneginec, Goran Kaniški

Za projektiranje i gradnju vatrogasnog doma DVD-a Donji Kneginec utrošeno je 1,5 milijuna kuna, od čega je čak milijun kuna izdvojilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Tehnički pregled novog vatrogasnog doma bio je 15. svibnja, a 20. srpnja slijedi svečano otvaranje objekta i njegova primopredaja u ruke DVD-a Donji Kneginec.

14 projekata vrijednih 13 milijuna kuna

Nakon nekoliko velikih projekata, Općina Kneginec Gornji ne staje. Do trenutka objave ovog teksta, za sufinanciranje su prijavili već 14 projekata vrijednih preko 13 milijuna kuna, a među njima je već spomenuti projekt za popodnevnu smjenu vrtića.

Za neke od njih su već dobili i pozitivna rješenja pa su tako od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja odobrena sredstva za modernizaciju ceste u odvojku Bukal na Banjšćini. Ukupna vrijednost radova iznosi 246 tisuća kuna, od čega Ministarstvo sufinancira 30 posto, odnosno gotovo 74 tisuće kuna. Isto je Ministarstvo odobrilo sredstva za sanaciju klizišta u odvojku Plantak na Banjšćini, čija ukupna vrijednost radova iznosi 286 tisuća kuna. Ministarstvo ga sufinancira s 240 tisuća kuna.

Zbog prošlogodišnjih radova na izgradnji dječjeg vrtića, ove se godine krenulo u rekonstrukciju i obnovu Ulice učitelja Vjekoslava Kezele, odnosno stare ceste prema Osnovnoj školi u Gornjem Knegincu koja se istrošila zbog radova. Ukupna vrijednost radova prema provedenom natječaju iznosi 384 tisuće kuna, a Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancira navedene radove sa 200 tisuća kuna. Sve te investicije trenutno su u tijeku i radovi bi trebali uskoro završiti.

Prijavljen je i projekt nabavke posuda za plastiku i biokompostera za domaćinstva. Projekt obuhvaća nabavu 1800 kanti za plastiku (umjesto sadašnjih žutih vreća), 300 kanti za biootpad (za stanove i domaćinstva koja će to željeti), te 1500 biokompostera koji će biti podijeljeni domaćinstvima koja neće preuzeti kante za biootpad. Navedena oprema bit će nabavljena putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će platiti 85 posto troškova nabavke, odnosno 644 tisuće kuna. Općina će podmiriti ostatak, a mještanima će oprema biti podijeljena besplatno.

- Za sve projekte koje radimo, od klizišta, cesta pa do raznih studija, nastojimo ishoditi sufinanciranje s državne razine, kako bismo multiplicirali općinska proračunska sredstva i kako bismo mogli realizirati čim više projekata. Sufinanciranja s državne razine, zbog naše visoke razvijenosti, kreću se od minimalnih 30 % pa do maksimalnih 100 %, ali i 30 % je puno kada se radi o projektu od primjerice pola milijuna kuna, a mi ga ionako moramo odraditi jer nam je neophodan - objasnio je načelnik Kaniški.

Nova ulaganja i investicije

Zahvaljujući izmjenama Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture, poduzetničke zone u Općini Gornji Kneginec dobit će priliku za daljnje širenje, nova ulaganja i investicije, te u konačnici otvaranje novih radnih mjesta.
- Da će zakonske izmjene donijeti daljnji razvoj Poduzetničke zone Kneginec govori i interes poznatog stranog investitora koji namjerava u kneginečkoj Zoni započeti izgradnju proizvodnih pogona na zemljištu površine 50.000 m2, i zaposliti 100 djelatnika za koje garantira minimalnu plaću od tisuću eura - najavio je Kaniški.

Pred početkom realizacije je i projekt izgradnje vatrogasnog doma DVD-a Kneginec Gornji, središnjeg vatrogasnog društva. Izrađena je projektna dokumentacija, te je ažuriran troškovnik i izrađen je prijedlog javnog natječaja. Općina će uskoro raspisati javni natječaj za odabir izvođača radova, a navedeni projekt prijavit će se i za sufinanciranje s državne razine i to tijekom kolovoza.

Izgradnjom novog dječjeg vrtića donijeta je odluka o prenamjeni objekta bivšeg dječjeg vrtića te je izrađeno Idejno arhitektonsko rješenje rekonstrukcije općinske uprave i trga u Gornjem Knegincu. Cilj je da se cijeli taj prostor u samom povijesnom središtu komunalno uredi, od izgradnje središnjeg trga pa do uređenja prometa i parkiranja. Do kraja godine još ostaje projektiranje potrebnih zahvata i ishođenje građevinske dozvole, a za iduću godinu planiran je početak radova na rekonstrukciji zgrade bivšeg dječjeg vrtića, te izgradnji trga i parkirališta.

Magdalenje 2018.

Vezano uz prostor bivšeg dječjeg vrtića, ove će se godine povodom Dana općine sve manifestacije pokušati smjestiti uz neposrednu blizinu župne crkve, posebice na sam blagdan Sv. Marije Magdalene, 22.srpnja.

- Uočeno je da je zbog izmještanja glavnine manifestacija izvan tog središnjeg prostora gotovo došlo do nestanka klasičnog proštenja, što su mnogi mještani, s pravom, sve glasnije kritizirali. Ove godine pokušati ćemo to promijeniti - istaknuo je načelnik, dodajući kako žele vratiti klasično proštenje.

- Već sam kao načelnik donio odluku o besplatnom korištenju javnih površina za domaće poduzetnike i tradicijske obrte, a dati ćemo priliku i domaćim ugostiteljima da se iskažu i da pripreme adekvatan program povodom Dana općine - rekao je.
Iako će se neki možda pobuniti što ove godine neće biti šatora u Turčinu, na raznolikost programa se svakako ne mogu požaliti. Program ovogodišnjeg Magdalenja započeo je već u subotu 14. srpnja Likovnom kolonijom i klupskim takmičenjem u ribolovu na plovak u nedjelju.

Program se nastavlja u srijedu javnom vatrogasnom pokaznom vježbom koja će se ove godine održati upravo kod objekta bivšeg dječjeg vrtića. U vatrogasnom tonu će se nastaviti i u petak 20. srpnja kada će se održati svečano otvorenje novog vatrogasnog doma DVD-a Donji Kneginec.

Vikend će biti prepun događanja pa će tako startati s već tradicionalnom Kneginečkom biciklijadom u subotu ujutro. Cijela subota bit će ispunjena sportskim susretima pa će se tako održati sportski susreti dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, teniski turnir “Kneginec open”, sportske igre Udruge umirovljenika te nogometni turnir veterana.

Šećer na kraju subote biti će retro party „FONTANA 13“ i izložba fotografija iz povijesti rada omladinskog disco cluba, nakon čega slijedi plesni nastup “Žene u formi”.

Zabavni program, za kojeg su zaduženi domaći ugostitelji, neće biti ništa manje zanimljiv. Tako će se kod Mister X od petka do nedjelje održavati vrtna zabava uz koncerte, gastro ponudu te veliki luna park. Koncerti će se održavati i na Kerobenzu, i to koncert Pirata i Bane Mojičevića, a u petak će se u caffe baru Best održati koncert grupe Jackpot.
Na sam dan sv.Marije Magdalene, u nedjelju, će kod bivšeg vrtića biti postavljen šator u kojem će od 12 sati započeti cjelodnevni zabavni program uz tamburaški sastav „Cirkus“ i glazbeni sastav „Petica“, te bogatu gastro ponudu.

program_proslave_Dan_općine_Gornji_Kneginec.jpeg

Počeli radovi na aglomeraciji

Započeli su i radovi na projektu „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin“, Ugovor A-4 „Dogradnja sustava odvodnje-Općina Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki“, ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna. Na području Općine Gornji Kneginec odraditi će se radovi vrijednosti 5,3 milijuna kuna, prigodom kojih će se izgraditi 2,7 km cjevovoda, dvije crpne stanice i dva retencijska bazena. Po završetku tih radova, na području cijele općine gdje je izgrađen kanalizacijski sustav, krenuti će i spajanje domaćinstava na kanalizaciju sa fekalnim vodama, te će sukladno zakonu Općina cijeli kanalizacijski sustav morati predati na upravljanje VARKOM-u.

Dobitnici priznanja i nagrada

Ove će godine priznanja Općine Gornji Kneginec te nagrade općinskog načelnika biti dodijeljene na svečanoj sjednici. Nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobit će Udruga vinogradara i voćara „Varaždin Breg“, a Nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec dobit će Sportsko ribolovno društv „Ostriž“ Kneginec i članovi zbora sv. Marije Magdalene.

Diplomu općinskog načelnika za iznimna postignuća na Prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom dobit će Karlo Hruškač iz Donjeg Kneginca, koji je zajedno sa svojom kobilom Santom postao prvak Hrvatske u paradresurnom jahanju. Nagradu načelnika za postignute rezultate na županijskom natjecanju dobit će NK Dubravka-Zagorac, koja je osvojila naslov prvaka Prve županijske nogometne lige.

Načelnikova nagrada otići će i u ruke Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, za osobite zasluge i iznimna postignuća u vatrogastvu te za dugogodišnju humanitarnu djelatnost na zaštiti od požara i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, a u prigodi 25. obljetnice osnutka i kontinuiranog djelovanja