Općina Donja Voća prvi se put pridružuje manifestaciji "Noć muzeja" Foto: VV arhiva / ilustracija

Općina Donja Voća prvi se put pridružuje manifestaciji "Noć muzeja"

Varaždinske vijesti | 23.1.2024. u 17:19h | Objavljeno u Našim krajem

Ove će se godine izuzetno posjećenoj kulturnoj manifestaciji "Noć muzeja" prvi put priključiti i Općina Donja Voća, pod motom "Starim običajima i kulturnim nasljeđem za novu publiku".

U petak, 26. siječnja, u noći u kojoj muzejske ustanove diljem Hrvatske beplatno otvaraju svoja vrata građanima, predstavljajući svoje muzejske zbirke i postave, u općini Donja Voća će se moći razgledati postav virtualne zagorske hižice u kojoj se uz pomoć suvremene tehnologije (hologramske projekcije, VR naočale i dr.) prikazuje svakodnevni život stanovnika Voće u nekim prošlim vremenima.

U sklopu virtualne hižice, u organizaciji članova KUD-a Voća uprizorit će se stari običaji, održat dječje radionice starih voćanskih igrica, čitati narodne priče voćanskog kraja te predstavit izložba novijeg stvaralaštva (Vinko Gregurec, Robert Garafolić) u vremenu od 18 do 20 sati.

Uz mogućnost razgleda virtualne zagorske hižice, od 17 do 18 sati moći će se razgledati župna crkva sv. Martina biskupa u Donjoj Voći te saznati više o umjetničkom sadržaju i povijesti crkve iz predavanja dr.sc. Vlaste Zajec s Instituta za povijest umjetnosti.

Bit će to prigoda na jednom mjestu upoznati bogato kulturno i povijesno nasljeđe voćanskog kraja. Organizator događanja, kojim će se Općina Donja Voća prvi put priključiti Noći muzeja, je Kulturno umjetničko društvo "Voća" uz pokroviteljstvo Općine Donja Voća. 

noc_muzeja_opcina_donja_voca_program_2024.jpg