Među potpisnicima povelje bio je i načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić (drugi s desna)

Općina Breznički Hum u Sloveniji sudjelovala u novom europskom projektu

| 16.11.2016. u 09:44h | Objavljeno u Našim krajem

Obilježavajući Dan općine i blagdan Svetoga Martina, predstavnici Općine Breznički Hum su s još tri općine sudjelovali u zajedničkom projektu, u sklopu programa "Europa za građane" - MDCP,  koji se od 11. do 13. studenoga provodio u slovenskoj općini Šmartno ob Paki blizu Celja.

Tijekom tri dana boravka u Sloveniji 45-tero sudionika ove radne kolonije iz Brezničkog Huma predstavilo je kulturu i običaje svog kraja u vidu glazbenih nastupa Orkestra limene glazbe Sveti Martin, instrumentalnoj  izvedbi Karle Hegedić na flauti i Nikole Kropeka na trombonu, stvaralačkog elana likovnih umjetnika i vrijednih žena i vatrogasaca, te gastronomskim delicijama, u kojima su uživali domaćini iz Šmartna ob Paki, kao i gosti iz srpske Vrnjačke Banje i austrijskog Wiessensteinea.

U radnom druženju stopedesetero ljudi iz četiriju različitih zemalja, okupljenih oko zajedničkog projekta pod nazivom MDCP (Interkulturalnost društva za veću participaciju građana), na svečanosti su potisane i povelje o prijateljstvu s općinom Šmartno ob Paki, a potpisali u ih načelnici općina Vrnjačke Banje Ivan Radović, Wiessensteina Manfred Ebner, Šmartna ob Paki Janko Kopušar i Brezničkog Huma Zoran Hegedić

Zajedno  sa članovima svojih timova iz općina sudionica, ujedno i predstavnicima udruga iz tih regija, proveli su projekt u djelo te na taj način osim financijskog ostvarili društveni i intelektualni profit, koji se teško drugačije može implementirati.

Na predavanju, drugoga dana boravka, u provođenju projekta MDCP govorila je stručnjakinja za pripremu projekata iz programa Europa za građane Jelka Babič, naglasivši kako će i ubuduće biti projekata s ciljem okupljanja sudionika iz više zamalja u okruženju, a što će u konačnici nositeljima tih projekata osigurati konkretne novčane iznose iz europske kase.

- S općinom Novo Selo u Vrnjačkoj Banji surađujemo već 40 godina i to smo predstavili u ovome europrojektu u kojem zajedno sudjelujemo. Nama je ovo prvi projekt tako da mi je drago da smo u tome i s našim prijateljima iz Austrije i Hrvatske. Nas, pak, i Breznički Hum povezuje proslava Martinja kao Dana naših općina, a drago mi je i nadam se da će nam naš hrvatski kolega i vaš načelnik Zoran Hegedić, koji ima dugogdišnjeg iskustva u pridobivanju sredstava iz euro fondova, svojim iskustvom i sugestijama pomagati i ubuduće - naglasio je Janko Kopušar, župan nositelja projekta Šmartna ob Paki:

 
- Obilježili smo Dan naših općina, a povezali su nas zajednički prijatelji iz prijašnjih projekata. Ovi su projekti dobri zato što se širi mreža poznanstva i prijateljstva u kojoj učimo jedni od drugih te si međusobno pomažemo u provođenju projekata. Na taj se način diže standard naših općina što je uostalom i glavni cilj u svemu ovome. Upoznao sam predsjednika skupštine Vrnjačke Banje Ivana Radovića i načelnika općine Weissenstein Martina Ebnera, pa se nadam da ćemo uskoro usuglasiti zajedničke stavove oko nekih točaka i projekata te početi surađivati na planu zajedničkih interesa - rekao je Zoran Hegedić, načelnik Brezničkog Huma: .

Po povratku iz Slovenije Breznički Hum je već prijavio kandidaturu za novi projekt u kojem će uz ovu općinu te susjedne Breznicu i Visoko sudjelovati i partneri iz Šentilja u Sloveniji.

Riječ je o projektu SAFE, kojemu je cilj poboljšati razinu spremnosti spasiteljskih i vatrogasnih službi u slučaju nepogoda i katastrofa, što konkretno podrazumijeva zajedničku suradnju i izradu planova za djelovanje u izvanrednim kriznim situacijama.