Općina Breznički Hum: Kreće projektiranje biciklističke infrastrukture

VV | 7.4.2023. u 19:44h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić potpisao je Ugovor o dodijelili bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova u vrijednosti 286 tisuća EUR ili 2,16 milijuna kuna (Financira Europska unija – NextGenerationEU). Riječ je o ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt biciklističke infrastrukture na području Općine Breznički Hum, koji se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 319 tisuća EUR, a Općini Breznički Hum su za njega odobrena bespovratna sredstva u iznosu većem od 286 tisuća EUR.

Projekt „Biciklistička infrastruktura na području Općine Breznički Hum” uključuje projektiranje biciklističke infrastrukture u dužini od 33 km na području Općine kojom će se stvoriti biciklistička povezanost općine i susjednih naselja, a kasnije nakon projektiranja slijedi izgradnja u skladu s mogućnostima financiranja uz pomoć bespovratnih potpora iz EU fondova od 2023. do 2030. godine. Iza kvalitetne projektne prijave stoji trud i rad cjelokupnog općinskog tima te suradnika iz razvojne agencije KROS d.o.o. zahvaljujući čemu će jedan od kapitalnih projekata Općine biti realiziran u narednom razdoblju.

Planirana mreža biciklističke infrastrukture ovim projektom čini jednu cjelinu, nastavlja se uz glavnu prometnicu na postojeću infrastrukturu te spaja sve ključne točke općine od općeg interesa na kojima se odvija najveći promet. Kod planiranja i projektiranja biciklističke infrastrukture primjenjivat će se načela zaštite okoliša, sigurnosti, ekonomičnosti, cjelovitosti, izravnosti i atraktivnosti, sukladno važećim zakonskim propisima i stručnim normama.

Hum_potpis.jpg

Izgradnjom biciklističke infrastrukture, razvojem učinkovite i ekološke mobilnosti te povećanjem dostupnosti kvalitetne biciklističke infrastrukture u okviru ovog projekta, Breznički Hum će pridonijeti promjeni prometa lokalne zajednice u smjeru zelene tranzicije na području općine za održivu budućnost. Trasa biciklističke infrastrukture na području općine planira se izgraditi po fazama, a faze izgradnje izvest će se prema definiranim dionicama trase. Biciklistička infrastruktura na području Općine Breznički Hum biti će podijeljena na 9 dionica koje će zajedno činiti povezanu cjelinu sa već postojećim biciklističkom infrastrukturom te će doprinijeti zelenoj tranziciji smanjenjem zagađenja zraka, zdravijem životu stanovnika kao i povećanju broja biciklista, smanjenju broja motornih vozila, samim time i povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu.

Nova izgrađena biciklistička infrastruktura na području Općine Breznički Hum i u općinskim naseljima doprinijet će povećanju broja korisnika bicikala kao sredstva prijevoza u dnevnim putovanjima i razvoju ove općine kao zelene, ekološke općine.

Realizacijom projekta omogućit će se dnevne migracije stanovnika ili krajnjih korisnika biciklističke infrastrukture koji će za prijevoz moći koristiti bicikl na području cijele općine. Također, izgrađene biciklističke staze/ceste/putevi omogućit će dnevne migracije stanovnika iz općinskih naselja s kojima će biciklističke staze biti povezane.
Fizičkom realizacijom projekta, tj. projektiranjem i izgradnjom prometne  infrastrukture odgovara se na planove i ciljeve Europskog zelenog plana koji predviđa razvoj održivog prometa koji korisnicima stavlja na raspolaganje cjenovno pristupačnije, dostupnije, zdravije i čišće alternative trenutačnim navikama u pogledu mobilnosti.

- Razvoj biciklističke infrastrukture na području Općina sasvim će sigurno povećati sigurnost prometa na cestama, podići će turističku ponudu na još jednu višu razinu, ali će značiti puno i za razvoj sporta i rekreacije. Sve će to utjecati i na povećanje kvalitete života naših sumještana i stvoriti uvjete za razvoj turizma i ostanak mladih – istaknuo je načelnik Zoran Hegedić.

Traka_-_Breznicki_Hum.png