Okrugli stol "Sjećanje na Rabuzina": Rabuzinov muzej u Novom Marofu? Foto: Grad Novi Marof

Okrugli stol "Sjećanje na Rabuzina": Rabuzinov muzej u Novom Marofu?

Varaždinske vijesti | 7.4.2022. u 14:32h | Objavljeno u Našim krajem

U sjećanje na Ivana Rabuzina, jednog od najvećih slikara ne samo hrvatske naive i modernog slikarstva, nego i svjetske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, u Novom Marofu održavaju se Rabuzinovi dani. Uz jednu godinu stanke zbog epidemiološke situacije, ove se godine održavaju 6. Rabuzinovi dani.

Ovom manifestacijom Grad Novi Marof odaje priznaje i poštovanje svom sugrađaninu koji je zahvaljujući svojem stvaralaštvu ostavio neizbrisiv trag u umjetnosti.

rabuzinovi_dani_07042022_02.JPG

U sklopu Rabuzinovih dana, u srijedu je u novomarofskom Kulturnom centru, koji nosi ime ovog svjetski poznatog slikara, održan okrugli stol pod nazivom "Sjećanje na Rabuzina". Sudjelovali su bivši ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti iz Zagreba Vladimir Crnković, bivša kustosica Gradskog muzeja Varaždin Mirjana Dučakijević, naivni zavičajni slikar Stjepan Hajduk i Rabuzinov prijatelj i kolekcionar Zlatko Meštrić.

rabuzinovi_dani_07042022_03.JPG

Crnković je naglasio da je s Ivanom Rabuzinom vrlo intenzivno surađivao od 1968. godine.

– Odlučio sam da neću govoriti o samom Rabuzinu i njegovom djelu, već da iniciram da se osnuje Muzej Ivana Rabuzina u Ključu, u njegovoj kući. Mislim da bi već sad trebalo početi da se njegov dom pretvori u muzej koji neće biti samo lokalni, ne pod ingerencijom Grada Novog Marofa niti Varaždinske županije, nego da to bude na nacionalnoj razini, kao što je Meštrovićev muzej u Splitu. Takvu akciju treba inicirati. To nije stvar koja se može riješiti brzo, ali treba početi što prije – kazao je bivši ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti.

rabuzinovi_dani_07042022_04.JPG

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je da rijetko koji grad ima ovakav kulturni centar i izdvajanja za kulturu na razini kakvu ima Novi Marof.

rabuzinovi_dani_07042022_05.JPG

– Drago mi je da u Novom Marofu unazad šest godina, i još ranije od izgradnje ovog kulturnog centra koji nosi Rabuzinovo ime, radimo na promociji ovog svjetski poznatog umjetnika. Izrazito smo zainteresirani za njegovo djelo jer nam je osoba broj jedan ne samo u umjetnosti. Zainteresiran smo i za njegovu kuću i razvijanje prave priče oko toga, stalnog postava, muzeja. I Rabuzinova je želja bila da se njegov rad prezentira u njegovom domu – rekao je gradonačelnik Jenkač.

rabuzinovi_dani_07042022_06.JPG

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek Perši kazala je da rijetko koji umjetnik ima takav kontinuitet da bi mu neka ustanova iz godine u godinu posvećivala dane.

– Prošle godine obilježili smo 100. Rabuzinov rođendan, a svake godine tijekom Rabuzinovih dana imamo više od tisuću posjetitelja u tih mjesec dana. Škole nas posjećuju i dječji vrtići i to smatramo velikim uspjehom. U ovih šest manifestacija dosad se još niti jedna reprodukcija nije ponovila. Rabuzinove smo dane otvorili 2016. godine s izložbom porculana, nakon toga izložili smo akvarele, pa tapiserije i onda nepoznate slike Ivana Rabuzina, a za 100. obljetnicu imali smo djela iz zbirke Vladimira Malogorskog. Na ovogodišnjoj manifestaciji imamo izložena djela iz kuće obitelji Rabuzin, djela kolekcionara Zlatka Maštrića te jednu sliku iz GMV-a – rekla je Kušek Perši.

rabuzinovi_dani_07042022_07.JPG

Okrugli stol bio je samo dio programa 6. Rabuzinovih dana.

– Kroz ovogodišnju manifestaciju očekuju nas još događanja do kraja travnja. Likovne radionice za odrasle i djecu, kako bi i naši sugrađani mogli nešto naučiti o tehnici kojom je on radio i kojom se predstavio ne samo nama, nego cijelom svijetu. Imat ćemo i projekcije filmova, između ostalog ćemo premijerno kod nas prikazati dokumentarni film Antuna Vrdoljaka, opet će se prikazati i "Ključ sreće", zatim film iz talijanske produkcije, što je dokaz i za svjetski interes za rad Ivana Rabuzina. Očekuju nas i promocije knjiga i tekstova iz naše zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof. A izložba će ostati otvorena za razgled do 24. travnja. Ova izložba uvijek pobuđuje velik interes, pa smo omogućili razgledavanje i vikendom, što se može spojiti s izletom u Novi Marof. Svakodnevno nam dolaze upiti i izvana, tako da nije interes samo lokalnog stanovništva, već nam dolaze i gosti koji borave u kućama za odmor, pa povezuju svoj odmor s kulturom i našom gastronomijom, na što smo ponosni – zaključila je voditeljica ureda Turističke zajednice grada Novog Marofa Renata Horvatić.

rabuzinovi_dani_07042022_01.JPG

rabuzinovi_dani_07042022_08.JPG

rabuzinovi_dani_07042022_10.JPG

rabuzinovi_dani_07042022_11.JPG

rabuzinovi_dani_07042022_12.JPG

rabuzinovi_dani_07042022_13.JPG

rabuzinovi_dani_07042022_14.JPG

rabuzinovi_dani_07042022_15.JPG