Održan spektakularan 8. Međunarodni Srakarski fašnik

VV | 28.1.2024. u 12:31h | Objavljeno u Našim krajem

Rijeka, Samobor pa onda Sračinec – to je redoslijed najvećih karnevala koji se održavaju u Hrvatskoj. S ponosom to treba istaknuti nakon spektakla kojem su jučer svjedočili mnogobrojni mještani općine Sračinec i njihovi gosti.

- Osmi po redu Međunarodni Srakarski fašnik privukao je više od 40 karnevalskih skupina iz Hrvatske i susjednih zemalja, s više od 1100 sudionika. Gotovo tri sata trajao je define skupina Varaždinskom ulicom u Sračincu. Ovakav događaj nije moguć bez nesebične pomoći brojnih članica i članova udruga s područja općine Sračinec, te institucija. Tako prije svega zahvaljujem Udruzi maškara Črna sraka i njezinom predsjedniku Slobodanu Drožđeku, oni su fašnik doveli u Sračinec i oni ga organiziraju iz godine u godinu. Hvala svim članicama i članovima fašničkih udruga koji su nam danas došli, svjesni smo koliko je truda i vremena potrebno za pripremu ovako fantastičnih maski. Zahvaljujem Policijskoj postaji Varaždin, koja nam je ponovno izišla u susret i osigurala nam da jedna od glavnih državnih prometnica bude zatvorena. Hvala braniteljima i vatrogascima iz Svibovca Podravskog koji su radili na osiguranju, ribičima i članicama Udruge umirovljenika Sračinec Svibovec koji su dva dana pripremali hranu i okrepu za sve naše goste. U povorci su sudjelovala i djeca iz našeg vrtića Bambi i Osnovne škole, KUD Benedikt iz Svibovca Podravskog te Srakarski zvončari. Hvala na ponovnoj posjeti visokim uzvanicima, koje je predvodio Josip Silov, potpredsjednik Europske federacije karnevalskih gradova. Siguran sam da iduće godine nastavljamo u istom tonu na 9. Srakarskom fašniku, - rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Valja spomenuti karnevalske skupine koje su nastupile: Veseli klovn, Pihalna Godba Markovci, Varaždinske Mažoretkinje, Dječji vrtić Bambi Sračinec, OŠ Sračinec, Zmaj in Marijetica Slovenske Konjice, KUD Klopotec Soviče Dravci, FD Rožmarin Dolena, Udruženje Lira BiH, TED Sodinci,Fašnička grupa Žaba Ivanić Grad, Lučka žlahta Loče pri Dobovi, Čuvari mitova i legendi, KUD Benedikt, ED Cigani Dobova, Dobovski fašnik Dobovski šoumani, KUD Maska Stojnci, KUU Čaplja Podturen,TOD Šoštanj, Medvedi Nova Vas Markovci, Petrajski Kurenti,Žetalski krampusi, USR Sport za sve Juran na bregu, Pobreški pokači, TD Koranti Podbrežje,Beli demoni in crni angeli, Etnološko društvo Markovci, Koranti Zabovci, Pokači iz Tržca, KFD Podelnik, Labinjonska kompanija domaća floškarija, Pokači Župečja vas, Koranti Podlehnik, ED Oračija Blovec, Korenti Rogoznica, Kurenti Vitomarci, Koranti Cvetkovci, ED Kurent Dioniz, Prepuštovec, Korenti X, ED Novi koranti 94, Društvo koranti Petovia, a kolonu je vodila črna sraka iz istoimene udruge domaćina fašnika.