U Vinici sastanak oko Aglomeracije: "Ne riješimo li probleme tražit ću intervenciju DORH-a i USKOK-a"

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.5.2020. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

S obzirom na nagomilane probleme vezane uz radove Aglomeracije koji se nakon pauze od gotovo dvije godine nastavljaju na području Općine Vinica, na inicijativu načelnika Općine održan je sastanak sa predstavnicima investitora (VARKOM), izvođača radova i stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

Tijekom sastanka načelnik je ukazao na probleme izgradnje kanalizacije s kojima je jako dobro upoznat jer mještani za svaki propust i problem u projektu zovu prvo njega.  Jedan od problema je što projektnom dokumentacijom i troškovnikom nisu obuhvaćeni svi odvojci ni obiteljske kuće i potencijalna gradilišta uz ceste, a tijekom sastanka dogovoreno je kako će projektant, predstavnik izvođača i Općine obići područje cijele općine koje je u obuhvatu Aglomeracije te tom prilikom usporediti projektnu dokumentaciju i stanje na terenu nakon čega će se prići izradi dopune projekta.

2.JPG

Sljedeći problem odnosi se na projektom nedostatno planirana financijska sredstva za sanaciju nerazvrstanih cesta nakon izvedenih radova. To je situacija i u drugim općinama, a investitor očekuje da će se u zatvaranje financijske konstrukcije uključiti i općine.

- Sve ovo što se događa dokaz je onoga što već godinama naglašavam, a to je da projekt Aglomeracije Varaždin nije pripremala struka kako bi to bilo logično i normalno, već politika. Sada kad se javljaju problemi to bi, zamislite, trebala rješavati Općina. Općina Vinica imala je projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za kanalizaciju i odvodnju oborinskih voda još 2008. godine i nije nužno morala biti obuhvaćena Aglomeracijom, no politika je odlučila drugačije pa sad imamo to što imamo. Ja sam i danas na sastanku naglasio kako se Aglomeracija na području Općine neće dalje raditi ako se ne otklone i ne isprave svi nedostaci koje moramo dogovarati i rješavati svi. Neće li biti razumijevanja spremam sam putem tiskovne konferencije o svemu obavijestiti javnost te zatražiti intervenciju od DORH-a i USKOK-a. Naravno, za sve probleme ne mogu kriviti sadašnju Upravu Varkoma koja doista pokušava iznaći najkvalitetnije rješenje. Problem o kojem smo razgovarali nije nastao sada već je on prisutan od prije četiri i više godina kada su sebi za pravo uzeli tadašnji župan Štromar i direktor Vlašić maknuti struku i uključiti politiku koja je od komunalnog kapitalnog projekta napravila najsramniji politički projekt za što će ipak netko morati snositi odgovornost - izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.