Odobren još jedan vrijedan projekt općinama Maruševec i Petrijanec

Varaždinske vijesti | 1.6.2018. u 08:46h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što su početkom godine potpisali Sporazum o udruživanju u provedbi projekta, općine Maruševec i Petrijanec pripremile su i prijavile projekt Recikliraj i profitiraj - izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, na poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Vrijednost navedenog projekta je 565.088,24 kune, a Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za njegovo financiranje, potpisali su ovog tjedna u ime prijavitelja načelnik Općine Maruševec Damir Šprem te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Ugovorom je definirano kako će 85 posto iznosa biti financirano bespovratnim sredstvima, što je iznos od više od 480.000 kuna.

- Radi se o novom prilivu bespovratnih sredstava za općine Maruševec i Petrijanec koja ćemo uložiti u edukaciju građana o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom. To se posebice odnosi na edukaciju o sprječavanju nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta, u cilju smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta - kazao je načelnik Damir Šprem.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec ističe da je cilj projekta podizanje svijesti i razumijevanja javnosti o održivom gospodarenju otpadom kako bi doprinijeli pozitivnim promjenama u sustavu gospodarenja otpadom.

- Cilj nam je da kroz projekt informiramo i educiramo javnost na području općina Maruševec i Petrijanec te da osvijestimo društvenu i osobnu korist od odvajanja otpada, odnosno recikliranja te važnost sprječavanja nastanka otpada, očuvanja resursa i zaštite okoliša - naglasio je načelnik Željko Posavec.

Planirane izobrazno-informativne aktivnosti u sklopu projekta u cilju podizanja svijesti građana o važnosti održivog gospodarenja komunalnim otpadom te učinkovitog i održivog upravljanja resursima, odvijat će se na području općina Maruševec i Petrijanec narednih 20 mjeseci, odnosno do 2020. godine.